Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ !...

27500GWh - 7900GWh = 19600GWh: η χώρα ξαναγύρισε πριν το "βρώμικο '89"!

    Το διπλανό  διάγραμμα είναι απ' τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή στο διάστημα 1990-2007 κι όπως βλέπουμε το 1990 είχαμε περίπου 25.000GWH από λιγνίτη. Το 1991 υπήρχε μια μείωση και στη συνέχεια είχαμε μια σημαντική αύξηση μέχρι και το 2005, απ' το 1997 περάσαμε τις 30.000GWh και το 2004 η Ολυμπιάδα της Αθήνας στηρίχτηκε στο εθνικό μας καύσιμο.

Στη συνέχεια ωστόσο άρχισε η ...

Σ. Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς μειώσεις συντάξεων

Σ. Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς μειώσεις συντάξεων
Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί να διασφαλιστεί μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια ...

Γιατί καταρρέουν οι αμερικανικές πετρελαϊκές

Γιατί καταρρέουν οι αμερικανικές πετρελαϊκές
Στα επίπεδα του Μεγάλου Κραχ έχουν φθάσει οι πτωχεύσεις αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve of Dallas.

Τουλάχιστον εννέα αμερικανικές εταιρείες, των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια, έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τους κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου.

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν...

«Τρομοκρατία» στα ΕΛΠΕ του Λάτση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Τρομοκρατία» στα ΕΛΠΕ του Λάτση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Την υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική επίδοση ιστορικά σημείωσε στο Γ΄ τρίμηνο του 2015 ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, παρουσιάζοντας βελτιωμένα αποτελέσματα σε όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 240 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 (146 εκατ. ευρώ), ενώ τα Κέρδη 9μηνου διαμορφώθηκαν στα 575 εκατ. ευρώ, με τα capital controls να μην έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του ενεργειακού ομίλου, τον οποίο ελέγχει με 42% ο όμιλος Λάτση (η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου είναι στο 35%).

Παρά την υψηλή κερδοφορία του ομίλου –που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλοθι για περιστολή εργατικού κόστους-, και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, ότι «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας στην εργασία», μετά το εγκληματικό –όπως έχει χαρακτηριστεί- εργατικό δυστύχημα του περασμένου Μαΐου, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επιχείρηση τρομοκράτησης εναντίον τους.

Με αφορμή την...