Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ναϊμι (Σαουδική Αραβία): Δεν αλλάζουμε το μέγεθος παραγωγής πετρελαίου

Ναϊμι (Σαουδική Αραβία): Δεν αλλάζουμε το μέγεθος παραγωγής πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου και είναι έτοιμη να να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόσθετη ζήτηση από τους πελάτες της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Αλί αλ-Ναϊμι.

«Πρόκειται για μια αξιόπιστη πολιτική και δεν θα αλλάξει» τόνισε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ριάντ και πρόσθεσε:

«Εμείς θα ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των πελατών μας. Δεν πρόκειται να περιορίσουμε την παραγωγή μας. Αν υπάρχει ζήτηση, θα ανταποκριθούμε. Έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ...

Καταγγελίες Μανιάτη για σκάνδαλο με τη ΔΕΠΕΝΕ


Για σκάνδαλο με "κορύφωση της σπατάλης δημοσίου χρήματος, της κομματοκρατίας, της αδιαφάνειας στα δημόσια οικονομικά" κάνει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

"Σκάνδαλο αποτελεί στην εποχή των περικοπών συντάξεων και μισθών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παν. Σκουρλέτης, να μοιράζει απλόχερα δημόσιο χρήμα 1.000.000 €, στη χωρίς αντικείμενο εταιρεία – φάντασμα, Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ)", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης.

Όπως σημειώνει: "Διορίζει ΚΑΙ πρόεδρο ΚΑΙ αντιπροέδρο ΚΑΙ διευθύνοντα σύμβουλο σε μια εταιρία για την οποία αρνήθηκε να ...

Νέα ανακοίνωση της ΝΑΣΑ τρελαίνει τους πάντες: η χρήση ΑΠΕ αντί για ορυκτά καύσιμα αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη!


Δεν διαβάσατε λάθος, η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 2015, κι όχι την Πρωταπριλιά, πως η καύση ορυκτών καυσίμων συντελεί στην ψύξη του πλανήτη! Πρόκειται για είδηση που ανέβηκε στον ιστότοπο του Goddard Institute for Space Studies και παρουσιάζει ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 14/12 στο Nature Climate Change, με τίτλο "Implications for climate sensitivity from the response to individual forcings".

Η νέα εργασία συνοδεύεται απ' την πιο πάνω  φωτογραφία, που δείχνει την ανατολική Κίνα καλυμμένη από σύννεφο αιθαλομίχλης (smog), όπως ήταν άλλωστε παλαιότερα όλες οι βιομηχανικές περιοχές του Δυτικού κόσμου, πριν η τεχνολογία δώσει τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Όπως λένε οι ερευνητές της ΝΑΣΑ, τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, ιδίως τα θειούχα, λειτουργούν κατά παρόμοιο τρόπο με τα ανάλογα μικροσωματίδια που εκπέμπονται κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις και είναι γνωστό πως ανακλούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα, προκαλώντας τοπική ψύξη των περιοχών όπου γίνονται οι εκπομπές. Όλες λοιπόν οι προσπάθειες να βάλουμε ΑΠΕ για να περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων τελικά θα έχουν ως αποτέλεσμα, στην πραγματική ζωή, ν' αυξήσουν τη θερμοκρασία σ' αυτές τις περιοχές! 

Κατά τους ερευνητές της ΝΑΣΑ τα κλιματικά μοντέλα, που περιγράφουν μέχρι τώρα αυτούς τους μηχανισμούς, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το IPCC του ΟΗΕ,  μπορεί να είναι εντελώς απλοϊκά, καθώς το CO2 απλώνεται περίπου ...

Λύθηκαν οι «κόμποι» για τον Πατραϊκό Κόλπο

Λύθηκαν οι «κόμποι» για τον Πατραϊκό Κόλπο
Με δύο δύσκολες υποθέσεις βρέθηκε αντιμέτωπη στη δύση του έτους η διοίκηση της ΕΛΠΕ, που αφορούσαν στις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και με κίνδυνο να «τιναχτούν στον αέρα». Η πτώχευση, καταρχήν, της νορβηγικής Dolphin, που είχε αναλάβει τις σεισμικές έρευνες και η αποχώρηση της ιρλανδικής Petroceltic από την κοινοπραξία των ερευνών αναδείχθηκαν σε δύο «πονοκεφάλους» που απαιτούσαν άμεσα λύση.

Τελικά, και οι δύο φαίνεται να έχουν αίσιο τέλος. Ελληνικά Πετρέλαια και Edison συμφώνησαν να...