Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ : ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ !...

Ποιοι πλήττονται περισσότερο από τον καταποντισμό των τιμών του πετρελαίου. Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

oil field
Με τους προβληματισμούς για τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου να εντείνονται- σε συνδυασμό με το εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται λόγω των εξελίξεων μέσα και πέρα από τη Μέση Ανατολή- το προφανές ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί που επωφελούνται (εάν επωφελούνται) και ποιοι αυτοί που ζημιώνονται περισσότερο από τον καταποντισμό του «μαύρου χρυσού». Επίσης, στην παρούσα «εξίσωση», όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν γίνεται να παραλειφθεί το πόσο και πώς επηρεάζεται η χώρα μας, καθώς, ακόμα και αν σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποτελεί επί της παρούσης μεγάλο «παίκτη» στον χώρο, ο τομέας των υδρογονανθράκων παρουσιάζεται εδώ και καιρό ως ένας από τους πλέον πολλά υποσχόμενους για την κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αυτή η προοπτική – της αξιοποίησης των όποιων υδρογονανθράκων ως μια εκ των «ατμομηχανών» για έξοδο από την κρίση- φαίνεται και αυτή να απειλείται, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν προβλέψεις όπως οι πρόσφατες της Morgan Stanley, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απίθανο η τιμή του βαρελιού να πέσει ακόμα και στα 20 δολάρια εντός του προσεχούς μέλλοντος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ωθούν στην πτώση της τιμής...

ΓΣΕΕ:ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

metalia
Η ΓΣΕΕ τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold, οι θέσεις εργασίας των οποίων έχουν περιέλθει σε καθεστώς επισφάλειας τον τελευταίο χρόνο, κυρίως εξαιτίας των αντιεπενδυτικών επιλογών και των ιδεοληπτικών εμμονών της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Η στήριξή μας στους μεταλλωρύχους και στις οικογένειές τους είναι αδιαπραγμάτευτη και κάθε πράξη ή παράλειψη που θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον συνάδελφών μας, αποτελεί πράξη εχθρική για το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας.

Με απόλυτο σεβασμό στο...

Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο που έφτασε και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι

Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο που έφτασε και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι
Με ισχυρή πτώση έκλεισε την Τρίτη το αμερικανικό αργό, ενώ έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2003, επηρεασμένο από την ανησυχία για τα υψηλά αποθέματα, τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και το ισχυρό δολάριο.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 97 σεντς ή 3,1% στα 30,44 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμο από την 1η Δεκεμβρίου του 2003 όπου το αργό έκλεισε στα 29,93 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε απώλειες 69 σεντς ή 2,2% στα 30,86 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμο του από την Απρίλιο του 2004.

Είναι η έβδομη μέρα πτώσης για αμερικανικό αργό και Brent, ενώ το WTI έχει χάσει 18% σε επίπεδο έτους, με την ετήσια πτώση στο Brent να φτάνει το 17,2%.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Θεόδωρος Καρυώτης: Η Κύπρος να πιέσει την Ελλάδα να ανακηρύξει την ΑΟΖ της

Αποτέλεσμα εικόνας για αοζ ελλαδας
«Η Κύπρος θα χρειαστεί να πιέσει την Ελλάδα να ανακηρύξει πρώτα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και μετά να την οριοθετήσει με την Αίγυπτο» αναφέρει, σε συνέντευξή του στον «Φ», ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ο οποίος έχει γίνει γνωστός σαν ο «πατέρας» της ελληνικής ΑΟΖ. «Αυτή η οριοθέτηση», όπως τονίζει, «πρέπει να προηγηθεί της οριοθέτησης Ελλάδας-Κύπρου, γιατί θα είναι ένα πιο ισχυρό όπλο στην άμεση αντίδραση της Τουρκίας μετά από αυτή την τριπλή οριοθέτηση». Ο δρ Θεόδωρος Καρυώτης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και διαμένει τα τελευταία 45 χρόνια στην Ουάσιγκτον. Υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα στα Ελληνικά και Αγγλικά για τα ζητήματα που αφορούν την ΑΟΖ.


-Ποιες σημαντικές ενέργειες πιστεύετε ότι έχουν γίνει έως τώρα από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ΑΟΖ και τι χρειάζεται να γίνει ακόμα;

-Η Κύπρος υπήρξε τυχερή γιατί ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος κατάλαβε πολύ...

Εκτακτη σύγκληση για τις τιμές του πετρελαίου ζητά ο ΟΠΕΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας έκτακτης σύγκλισης του οργανισμού «στις αρχές Μαρτίου» για να συζητηθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι, ο Εμανουέλ Ίμπε Κασίκου, που είναι επίσης υπουργός Πετρελαϊκών Πόρων της Νιγηρίας, χαρακτήρισε απαραίτητη μια έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για τις τιμές του μαύρου χρυσού, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

ΠΗΓΗ:kerdos.gr

Στα "σκαριά" 48ωρη Γενική Απεργία

Αποτέλεσμα εικόνας για H εισφορο-καταιγίδα
Ό,τι "κέρδισε" η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με τη συμφωνία των τριτοβάθμιων εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για μία μικρή -προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%-1% κινδυνεύει να το χάσει από την αντίδραση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και των τοπικών επιμελητηρίων και  βιομηχανικών ενώσεων.  

Την χθες ίδια στιγμή κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι συγκλήθηκε το εν λόγω "σώμα" προκειμένου να ενημερωθεί παραπέρα για το νέο Ασφαλιστικό. Στο πέρας της εν λόγω συνεδρίασης...

Βαρύ κι ασήκωτο το νέο ασφαλιστικό – Μειώσεις σοκ για όλους

Βαρύ κι ασήκωτο το νέο ασφαλιστικό – Μειώσεις σοκ για όλους
Το επώδυνο σχέδιο Κατρούγκαλου που θυσιάζει τους νέους συνταξιούχους, χαρατσώνει επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, ενώ οδηγεί τις περιουσίες των εύρωστων ταμείων στον κοινό κουμπαρά του νέου φορέα, βρίσκεται στα χέρια των δανειστών, οι οποίοι έχουν ήδη διαμηνύσει ότι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την απόδοση των μέτρων σε βάθος χρόνου.

Παρά τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που προβλέπονται, το κουαρτέτο είναι αντίθετο με την αύξηση των εισφορών, ενώ δύσκολα θα πειστεί ότι μπορεί να αποφευχθεί το μαχαίρι στις κύριες συντάξεις.

Το «βαρύ πακέτο» συμπιέζει κυρίως 900.000 ασφαλισμένους που εκτιμάται ότι θα συνταξιοδοτηθούν από το 2016 έως το 2026 και θα πάρουν...

Εξάμηνη παράταση στη συμφωνία αγοραπωλησίας ΤΑΙΠΕΔ – SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ – Αγκάθι τα τιμολόγια


Την παράταση κατά ένα εξάμηνο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA) που έχουν υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ και η Αζερική SOCAR για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, συμφωνία που έληγε στις 21 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι δύο πλευρές.

Ο χρόνος της παράτασης θεωρείται αρκετός για να έχει ολοκληρωθεί το deal που «ταλαιπωρεί» τις δύο πλευρές από το 2013, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το  Due Dilligence στο ΔΕΣΦΑ για την παραχώρηση, εκ μέρους των Αζέρων, τουλάχιστον του 17% σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στην SNAM, ή την κοινοπραξία της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas. Η παραχώρηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για να δώσει την έγκρισή της η Κομισιόν για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και έτσι να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.

Παρόλα αυτά, για να υπάρξει συμφωνία των Αζέρων με τους ενδιαφερόμενους για το 17%, πρέπει να προηγηθεί ο...

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΣΕΕΠ

ΠΣΕΕΠ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κάτω από τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία που βιώνουµε τα τελευταία χρόνια και µετά τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και των Υπηρεσιών Υγείας, οι ζωές πολλών συνανθρώπων µας κινδυνεύουν. Όλοι µας γινόµαστε καθηµερινά µάρτυρες περιστατικών µε πολύ σοβαρές ασθένειες, οι οποίες για να αντιµετωπιστούν απαιτείται δυσβάσταχτο οικονοµικό κόστος. Η φτωχοποίηση της
ελληνικής κοινωνίας σε συνδυασµό µε την απουσία του διαλυµένου πλέον κράτους, δεν µπορούν να προσφέρουν σε αυτές τις οικογένειες ούτε καν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες.
Η αλληλεγγύη, η αγάπη και η ενότητα, είναι τα µοναδικά στοιχεία τα οποία µπορούν να βοηθήσουν στις δυσκολίες που βιώνουν αρκετοί συνάνθρωποί µας.

Για το λόγο αυτό σας ενηµερώνουµε µε την παρούσα ανακοίνωσή µας, το δράµα το οποίο ζει τα τελευταία χρόνια ο...

Εξώδικο ΠΣΕΕΠ προς ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για εξωδικο

Το εξώδικο του ΠΣΕΕΠ εδώ 

Kάτω και από τα 32 δολάρια το πετρέλαιο

Kάτω και από τα 32 δολάρια το πετρέλαιο
Κάτω από τα 32 δολάρια το βαρέλι έπεσε την Δευτέρα το αμερικανικό αργό, με φόντο τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την εκτίμηση ότι το άνοιγμα της αγοράς για το ιρανικό πετρέλαιο θα σπρώξει τις τιμές χαμηλότερα για έκτη χρονιά στη σειρά.

Το αργό παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 1,75 δολάρια ή 5,3% στα 31,41 δολάρια το βαρέλι.  
Οι τιμές του πετρελαίου Nymex είχαν να πέσουν κάτω από τα 32 δολάρια το βαρέλι από τον Δεκέμβριο του 2003.

Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,60 δολάρια ή 4,7% στα 31,95 δολάρια το βαρέλι.   

"Οι τιμές υποχώρησαν άλλη μία φορά μετά την πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου", σημείωσε ο Phil Flynn, senior αναλυτής αγορών στο Price Futures Group. "Οι τιμές του πετρελαίου δεν μπορούν να επανέλθουν ακόμα και αν ανακάμπτει το αμερικανικό χρηματιστήριο και το δολάριο παραμένει σταθερό", συμπλήρωσε. 
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα αποτρέψει τους πετρελαιοπαραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr