Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ


Ιράν: "Γελοία" η πρόταση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας για "πάγωμα" της παραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
"Γελοία" χαρακτήρισε το Ιράν την κοινή πρόταση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για "πάγωμα" της παραγωγής πετρελαίου καθώς επιδιώκει να αυξήσει τη δική του παραγωγή μετά την άρση των κυρώσεων που επί πολλά χρόνια περιόριζαν τις πωλήσεις.

Η πρόταση από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και το Κατάρ για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου επιβάλει έαν "μη ρεαλιστικό απαίτηση" στο Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Namdar Zanganeh.

"Είναι πολύ γελοίο, σκέφτηκαν να αφήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου που σημαίνει πάγωμα για αυτούς στα 10 εκατομμύρια βαρελια την ημέρα, έναντι 1 εκατ. βαρελιών της σχεδιαζόμενης ώθησης του Ιράν", είπε. "Εάν η παραγωγή αργού του Ιράν υποχωρήσει, θα υπολείπεται σημαντικά έναντι των γειτονικών χωρών".


ΠΗΓΗ:capital.gr

Έτοιμο το διαστημόπλοιο που θα αναζητήσει ίχνη ζωής στην ατμόσφαιρα του Άρη


Οι επιστήμονες της ESA και της Roscosmos, δηλαδή της Ευρωπαϊκής και της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, έχουν ήδη ξεκινήσει να μετρούν αντίστροφα μέχρι τις 14 Μαρτίου και την εκτόξευση του διαστημοπλοίου Trace Gas Orbiter από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, με προορισμό τον Άρη.

Η εκτόξευση του Trace Gas Orbiter αποτελεί την πρώτη φάση της αποστολής Exomars και στόχος του σκάφους είναι να βρει ποιες περιοχές είναι οι πλέον υποσχόμενες για να αναζητήσουν αρειανούς μικροοργανισμούς οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Γι’ αυτό τον σκοπό θα μελετήσει την αρειανή ατμόσφαιρα, ψάχνοντας για ίχνη μεθανίου και άλλων αερίων που κατά κανόνα παράγονται από βιολογικές διαδικασίες.
«Το διαστημόπλοιο είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία μύτη», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Guardian ο Χοζέ Βάγο, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Exomars.
Στην περίπτωση της γήινης ατμόσφαιρας, η μεγαλύτερη ποσότητα μεθανίου παράγεται από μικροοργανισμούς, όπως για παράδειγμα οι τερμίτες ή τα βακτήρια στα έντερα των βοοειδών.

Επομένως, αν το συγκεκριμένο ...

Σαουδική Αραβία: "Δεν θα μειώσουμε την ημερήσια παραγωγή αργού"

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου, επανέλαβε την Τρίτη (23/2) ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ-Ναΐμι.   «Δεν πρόκειται να συνεισφέρουν πολλές χώρες, ακόμα και αν υπόσχονται περικοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ-Ναΐμι στο συνέδριο IHS CERAWeek, που διεξήχθη στο Χιούστον των ΗΠΑ. 

Ο Άραβας υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συμφωνία που...

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΠ COSCO

image
Η ΓΣΕΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO, οι οποίοι αγωνίζονται για το αυτονόητο: την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας τους, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης καθώς και την αναγνώριση των επαγγελμάτων τους ως βαρέων και ανθυγιεινών.

Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ που από την πρώτη στιγμή είχαν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τις συνθήκες εργασίες στις προβλήτες της COSCO, αλλά και τους στόχους της εταιρίας για επέκταση του ίδιου εργασιακού καθεστώτος και στον ΟΛΠ, τον οποίο όπως φαίνεται θα παραδώσει στην εταιρία η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων επιβάλλεται να γίνει άμεσα και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να παρέμβουν ώστε να σταματήσει κάθε παράνομη και αντεργατική συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

«Τρώνε καλά» οι υπάλληλοι της ΕΕ

«Τρώνε καλά» οι υπάλληλοι της ΕΕ
Στο απυρόβλητο της οικονομικής κρίσης βρίσκονται οι 38.500 μόνιμοι και οι 55.000 συμβασιούχοι υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που θα δούν τις αποδοχές τους ν’ αυξάνονται κατά 2,4% το σωτήριον έτος... 2016 και μάλιστα αναδρομικώς.

Όπως προκύπτει από πρόταση Ψηφίσματος που κατέθεσε η Ομάδα της Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο («Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας»), οι περίπου 100.000 υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που, δια της εργασίας τους, συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση των προγραμμάτων λιτότητας για τους ευρωπαίους, θα επιβαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό με 100 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα καλυφθούν οι αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών τους.

Η πρόκληση, για τα εκατομμύρια των ευρωπαίων ανέργων και υποαπασχολούμενων, γίνεται μεγαλύτερη αν..

Φαίνεται ότι ο Πρίνος ...ενώνει

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Μεγάλη συμμετοχή στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την γνωμοδότηση για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις νέες χερσαίες περιοχές. Και, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι και των ΕΛΠΕ και της Energean έδωσαν το παρών, αφού μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη συμβάσεις για τις νέες περιοχές, αλλά ήδη οι δύο εταιρείες "δουλεύουν" τον Πατραικό και το Κστάκολο, αντίστοιχα. 

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι δεν υπήρξε ...επεισόδιο για τη γνωστή και σε νομική εξέλιξη διαμάχη για την Άρτα/Πρέβεζα, αλλά, αντίθετα, τα ΕΛΠΕ, που μίλησαν πρώτα, διαφήμισαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πρίνου, όπου βρίσκεται και η μοναδική παραγωγή της χώρας από την Energean! Και, βεβαίως, οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρείας υπερθεμάτισαν, ευχαριστώντας, μάλιστα, και τα ΕΛΠΕ για "τα καλά λόγια". Τι σου κάνει ένα κοίτασμα, ε;

ΠΗΓΗ:energypress.gr/blogs

Η βουτιά του μπρεντ κρατάει τη Shell στην Ελλάδα


Μέχρι και το περασμένο Φθινόπωρο, η Shell, μέτοχος της ΕΠΑ Αττικής, σκεφτόταν σοβαρά να τα μαζέψει και να φύγει από την Ελλάδα.

Οχι τόσο λόγω της ασφυξίας που ταλαιπωρούσε για έκτο συνεχόμενο χρόνο την ελληνική οικονομία, όσο κυρίως επειδή η χρονίζουσα εκκρεμότητα με την αποζήμιωση που διεκδικεί για τη κατάργηση του μονοπωλίου της, είχε φουντώσει τον προβληματισμό γύρω από το χαρτοφυλάκιό της στην ΕΠΑ Αττικής.

Η ένταση όμως της πετρελαικής κρίσης το τελευταίο δίμηνο άλλαξε τα δεδομένα. Η βουτιά του αργού κάτω από τα 30 δολάρια, και η συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων της διεθνώς, κάνουν τη Shell να το ξανασκεφτεί, αφού ο στόχος της πλέον είναι να μαζέψει και το τελευταίο ευρώ από τις περιφερειακές αγορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η Shell έχει πάρει την απόφαση να παραμείνει στην Ελλάδα, και το ερώτημα είναι γιατί. Την απάντηση δίνουν τα στοιχεία από το λογιστικό διαχωρισμό που έκανε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΠΑ Αττικής στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αναλογία εσόδων που...

ΝΟΑΑ 1979: ο πλανήτης "υπερψύχθηκε" κατά 1οF ή 0.5oC μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποια "υπερθέρμανση";


Η ΝΑΣΑ και το ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) μας είπαν αρχικά πως "το 2014 ήταν το πιο θερμό έτος", για να μας πουν στη συνέχεια πως όχι, "το 2015 ήταν το πιο θερμό" απ' το 1880, που άρχισαν να υπάρχουν συστηματικές καταγραφές των θερμοκρασιών. Όσοι βέβαια παρακολουθείτε το ιστολόγιο γνωρίζετε ήδη πως πλέον 300 επιστήμονες, ανάμεσά τους Νόμπελ Φυσικής, αστροναύτες και πολλά διδακτορικά, κατήγγειλαν επίσημα το ΝΟΑΑ σε Επιτροπή του Κογκρέσου για παραποίηση στοιχείων θερμοκρασιών των παλαιοτέρων ετών, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η "υπερθέρμανση" του πλανήτη ως έντονη και συνεχιζόμενη, παρά τις διαφορετικές μετρήσεις των δορυφόρων. Και θα έχετε διαβάσει πως το 1900 η συντριπτική πλειονότητα των σταθμών μέτρησης που μπορούσαν να μετρήσουν μέγιστη κι ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία βρισκόταν στο έδαφος των ΗΠΑ, στα ανατολικά παράλια της Κίνας και την Αυστραλία, οπότε μάλλον κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν η θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή και σίγουρα όχι ο ΟΗΕ.

Το ίδιο ΝΟΑΑ, που τώρα μας μιλά γα το ένα θερμότερο έτος πίσω απ' τ' άλλο, εμφανίζεται σε δημοσίευμα στις 11.3.1979 να μας λέει, μέσω του Δρ J. Murray Mitchell, πως ...

Εl-Badri (OPEC): Δεν μπορούμε να συζήσουμε με το πετρέλαιο σχιστόλιθου

Εl-Badri (OPEC): Δεν μπορούμε να συζήσουμε με το πετρέλαιο σχιστόλιθου
OPEC και η αμερικανική βιομηχανία άντλησης υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο μπορεί να τα "σπάσουν".

Ο ΟPEC πρώτα την αγνόησε, μετά ανησύχησε και ύστερα ξεκίνησε πόλεμο τιμών εναντίων της. Στο τέλος, όμως, από ό,τι φαίνεται, δεν γνωρίζει πως θα συνυπάρξει μαζί της.

"Δεν ξέρω πως θα συζήσουμε με την άντληση πετρελαίου σχιστόλιθου στις ΗΠΑ", ανέφερε ο Abdalla Salem El-Badri, γενικός γραμματέας του OPEC, σε ομιλία του στο Τέξας.

Ο OPEC, ο οποίος ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου δεν έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ποτέ μία πηγή πετρελαίου η οποία μπορεί τόσο γρήγορα να προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις των τιμών. Αυτό δυσκολεύει και των έλεγχο των τιμών αλλά και της προσφοράς εκ μέρους του καρτέλ.

Η ΙΕΑ έδωσε στον OPEC αρκετούς λόγους για να "τρέμει" το πετρέλαιο σχιστόλιθου την Δευτέρα, αναφέροντας πως..

Bloomberg: Πώς μπορούν να εξαφανιστούν 404,3 δισ. δολάρια από τα χρηματιστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Bloomberg: Πώς μπορούν να εξαφανιστούν 404,3 δισ. δολάρια από τα χρηματιστήρια
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι πιθανόν να αποσύρουν 404,3 δις δολάρια από τα διεθνή χρηματιστήρια φέτος, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στο εύρος από 30 έως 40 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute, SWFI), όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, που έχουν συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 7 τρις δολαρίων, προχώρησαν πέρυσι σε ρευστοποιήσεις εισηγμένων μετοχών, ύψους 213,4 δις δολαρίων, καθώς η βουτιά των τιμών του πετρελαίου ασκεί πίεση στις οικονομίες τους, αναφέρει σε έκθεσή του το SWFI, που έχει έδρα το Λας Βέγκας.

«Πριν από δύο χρόνια, άρχισαν να...

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας στις περιβαλλοντικές μελέτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων


Οι έρευνες και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να προσφέρουν μία αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, όμως όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Αυτό αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου, γνωμοδοτώντας θετικά για τις τρεις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει αποστείλει το υπουργείο ΠΕΝ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές με ονομασία: