Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Seismos: Η ελληνική startup που «ταρακούνησε» τις αγορές πετρελαίου

IMG_5679
Το έξυπνο λογισμικό που καλείται να απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του χώρου των πετρελαιοειδών.

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους που κινούν τα “νήματα” της παγκόσμιας οικονομίας είναι αναμφίβολα αυτός του πετρελαίου. Στο άκουσμα του “σκαμπανεβάσματος” της τιμής του «μαύρου χρυσού» οι αγορές ενεργοποιούνται, αντιδρούν και επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, εάν εξαιρέσει κανείς την τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στον κλάδο των σχιστολιθικών, ο κλάδος του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε διαδικασίες και πρακτικές που ελαφρώς έχουν μεταβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Συμβατικές σεισμικές τεχνολογίες προσφέρουν δυνατότητες απεικόνισης του υπεδάφους, αλλά εμφανίζουν πρακτικές  λειτουργικές αδυναμίες, καθώς απαιτούν πολλούς μήνες για την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων και είναι ιδιαίτερα δαπανηρές διαδικασίες καθώς περιλαμβάνουν υπερβολικές κινητοποιήσεις εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού.

Το εν λόγω κενό στην αγορά αποφάσισε να καλύψει ο

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου ίσως χτύπησαν «ταβάνι»

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου ίσως χτύπησαν «ταβάνι»
Με τα συμβόλαια προθεσμιακής εκπλήρωσης του Brent να έχουν ανακάμψει στα 41 δολ./βαρέλι, η ΙΕΑ αναμένει "φως στο τούνελ", μία άποψη που μοιράζεται και η Goldman Sachs. Παρόλα αυτά, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως, όπως και το αποτυχημένο περσινό ράλι, αυτή η ανάκαμψη θα ανακοπεί μόλις οι τιμές φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο το οποίο θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.



Τα προαναφερθέντα συμβόλαια Brent έχουν...

ΜΟΗ: Πως μπορεί να γυρίσει η οικονομία και να αποφασιστούν επενδύσεις

ΜΟΗ: Πως μπορεί να γυρίσει η οικονομία και να αποφασιστούν επενδύσεις
Οι αποδόσεις ελληνικών εταιρειών- όπως η Μotor Oil – της οποίας η μετοχή προσφέρει μερισματική απόδοση 6,5% στο κεφάλαιο σου, θέτουν σοβαρά ερωτήματα, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γυρίσει η οικονομία.

Τι αποτελέσματα θα μπορούσαν να φέρουν για το δημόσιο κάποιες εταιρίες εάν οι φόροι ήταν χαμηλότεροι και γενικά το επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν καλύτερο;

Προφανώς τα κέρδη για το δημόσιο ήταν θα ήταν υψηλότερα, ενώ με χαμηλότερους φόρους οι επιχειρήσεις θα αποφάσιζαν νέες επενδύσεις Μπορεί οι συγκυρίες να ευνοούν, εταιρείες όπως η Motor Oil, ωστόσο όταν προσφέρεις απόδοση 6,5% στους μετόχους σου, αυτό σημαίνει σεβασμό, ιδιαίτερα σ αυτό το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Motor Οil αποφάσισε την διανομή μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο τίτλος έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα δίχως καθοδικές διακυμάνσεις.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Στην τιμή "εκκίνησης" του 2016 η μετοχή των ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Αθόρυβα, αλλά σταθερά, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων επανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 4 ευρώ, τείνοντας να "μηδενίσει" τις απώλειες του 2016, οι οποίες στην κορύφωση της 11ης Φεβρουαρίου έφτασαν έως και το 30%. 

Μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το 2015 (25/2), οι traders έχουν εμπιστευτεί τη μετοχή, με μόνο μία πτωτική συνεδρίαση να μετρά στις τελευταίες 12. Μάλιστα, τόσο η UBS όσο και η Deutsche Bank δίνουν σύσταση buy, με την Alpha Finance να συστήνουν overweight, στις τιμές στόχους των 7, 7,20 και 6,50 ευρώ αντίστοιχα. 

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του 2015, ο όµιλος παρουσίασε ..

ΠΟΥ: Η μόλυνση του περιβάλλοντος υπαίτια για το 1/4 των θανάτων παγκοσμίως

ΠΟΥ: Η μόλυνση του περιβάλλοντος υπαίτια για το 1/4 των θανάτων παγκοσμίως
Το σκάνδαλο με τον μόλυβδο στο νερό του Flint στην πολιτεία του Michigan είναι ένα απτό παράδειγμα του πόσο εύκολα συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με το περιβάλλον. Αν και η περίπτωση του Flint αποτελεί ένα διαβόητο παράδειγμα εγκληματικής αμέλειας, οι συνέπειες ενός "τραυματισμένου" περιβάλλοντος βρίσκονται, πια, παντού γύρω μας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Περίπου 1/4 όλων των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από τις ζημιές στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση του αέρα, η μόλυνση των υδάτων, οι επισφαλείς χώροι εργασίας και οι χαλασμένοι δρόμοι. Ο Οργανισμός εκτιμά πως..

Από την άνοιξη του 2015 προετοίμαζαν άδειες παραμονής για δύο χρόνια - Το ΣτΕ είχε «φρενάρει» τα σχέδιά τους

Από την άνοιξη του 2015 προετοίμαζαν άδειες παραμονής για δύο χρόνια - Το ΣτΕ είχε «φρενάρει» τα σχέδιά τους
Τουλάχιστον από την άνοιξη του 2015 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου όχι μόνο γνώριζαν για το τσουνάμι των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που θα ερχόταν στην Ελλάδα, αλλά είχε προσδιορίσει ότι θα είχε διάρκεια -το ελάχιστο- δύο χρόνια.

Μάλιστα, προσπάθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με διαδικασίες Fast Track να προσδώσουν πέπλο νομιμότητας στην συμφωνία για την αθρόα και ανεξέλεγκτη προσέλευση προσφύγων, αλλά η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς.

Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους Financial Times επισήμανε ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην χώρα μας για δύο χρόνια, «ξεχνώντας» να αναφερθεί στην συμφωνία της άνοιξης του 2015. Αντίθετα, ο κ. Βίτσας μίλησε με ακρίβεια για τον αρχικά συμφωνημένο χρόνο παραμονής των προσφύγων στην χώρας μας, που είναι τα δύο χρόνια.

Ο κ. Βίτσας τόνισε στη..

Βιβλιάριο για ανασφάλιστους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι- Ποια τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και οι παροχές

Αποτέλεσμα εικόνας για Βιβλιάριο για ανασφάλιστους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι- Ποια τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και οι παροχές
Εγκύκλιο για το πώς γίνεται η έκδοση βιβλιαρίων για ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μετά τη δημοσίευση του ν. 4368/2016, εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων ανασφαλίστων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πλαίσιο της ΚΥΑ 139491/2006 (ΦΕΚ 1747 τ.Β).    

 Όπως ορίζει ο νόμος του 2006, δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ανασφάλιστοι που το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των..

ΤΑΙΠΕΔ: Φοβόμαστε ότι δεν θα περπατήσει το ντιλ του ΔΕΣΦΑ


Δεν είναι πολλοί οι υπό εξέλιξη διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων, για τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ ανησυχεί ότι δεν θα περπατήσουν. Κυρίως είναι μόνο ένας, αυτός του ΔΕΣΦΑ.

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αζέρικη οικονομία, επηρεάζοντας άμεσα τη κρατική Socar, λένε οι συνομιλητές, μας. Είναι και οι πολύ σοβαροί ενδοιασμοί της βελγικής Fluxys, οι καναδοί μέτοχοι της οποίας λέγεται πως έχουν θορυβηθεί σφόδρα με την Ελλάδα, θεωρώντας πως το country risk είναι πολύ υψηλό.

Άλλωστε γενικότερα οι Καναδοί επενδυτές εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες εξαιρετικά διστακτικοί με οτιδήποτε ακούει στο όνομα Ελλάδα, με βασική αιτία την έκταση που πήρε η υπόθεση Eldorado Gold.

Ήδη, σύμφωνα με μια..