Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ρωσία-Σ. Αραβία ξεκινούν εκ νέου συζητήσεις για "πάγωμα" παραγωγής αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρωσία-Σ. Αραβία ξεκινούν εκ νέου συζητήσεις για "πάγωμα" παραγωγής αργού
Από το capital.gr
Η Ρωσία επιχειρεί εκ νέου να συμφωνήσει με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για ενδεχόμενο "πάγωμα" της παραγωγής πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις τιμές αργού, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Noxak είπε πως η χώρα του συζητά με τη Σαουδική Αραβία και άλλες παραγωγούς για να θέσουν από κοινού άνω όριο στην παραγωγή "εάν κριθεί απαραίτητο", μετέδωσε η αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.

"Συνεργαζόμαστε σε συμβουλευτικό επίπεδο αναφορικά με την αγορά πετρελαίου με χώρες του OPEC και παραγωγούς εκτός του Οργανισμού και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε το διάλογο για να πετύχουμε σταθερότητα στην αγορά", είπε ο Novak, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται την Asharq al-Awsat.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί με €187,5 εκατ. νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας

Από το naftikachronika.gr
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την διάθεση ενός χρηματικού ποσού της τάξης των € 187.500.000 για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που φέρει την ονομασία «Balticconnector», και οποίος θα συνδέει την Φινλανδία και την Εσθονία.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε και επισήμως την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δήλωσε ότι ο αγωγός, που είναι και ο πρώτος που θα κατασκευαστεί μεταξύ των δύο χωρών της Βαλτικής, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο ολόκληρης της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας, με όρους ασφάλειας κα αξιοπιστίας.

Ο Επίτροπος επισήμανε ότι..

Πού ετοιμάζουν κόφτη στις τιμές των καυσίμων;

Αποτέλεσμα εικόνας για βενζινάδικο
Από το pronews.gr
Καμία ανάσα για τους κατόχους αυτοκινήτων. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης, να επιβάλλει στο μέλλον υψηλότερη φορολόγηση στα καύσιμα, κάθε φορά που θα μειώνεται η τιμή του βαρελιού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Με άλλα λόγια, όταν πέφτει το πετρέλαιο, δεν θα φτηναίνει αντίστοιχα στις αντλίες των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Γερμανίας.

Το συγκεκριμένο σενάριο περί ενός «μηχανισμού για την προσαρμογή των ενεργειακών φορέων σε διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών» αναφέρεται σε μπροσούρα με τίτλο «Πράσινη Βίβλος Ενεργειακή Αποδοτικότητα» του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας. Οι συνεργάτες του υπουργείου επισημαίνουν, ότι γίνεται ενεργειακή σπατάλη όταν..

Ενεργειακά σενάρια επί τάπητος

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Από το sigmalive.com
Τις επιλογές εξόρυξης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων της Κύπρου, σε περίπτωση λύσης και μη λύσης του εθνικού μας προβλήματος, καταγράφει νέα έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου

Η καλύτερη προοπτική εξαγωγής για το ισραηλινό φυσικό αέριο είναι η μεταφορά του απ' το «Λεβιάθαν» μέσω αγωγού προς την Τουρκία, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση του Κυπριακού

ΧΑΡΤΗΣ της κυπριακής ΑΟΖ, που επισυνάπτεται μέσα στην έρευνα.


Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιφέρει αναπόφευκτα τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, αφού οι υπάρχουσες, αλλά και οι αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέους εμπορικούς δεσμούς, προωθώντας την πρακτική συνεργασία σε μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται από διενέξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Atlantic Council εξέδωσε, πρόσφατα, μια 34σέλιδη μελέτη, με τίτλο «Οι εξελίξεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Η υπόθεση πραγματισμού», την οποία εκπόνησαν..