Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Η ελληνική ΑΟΖ δεν έχει πολιτικό χρώμα

Αποτέλεσμα εικόνας για αοζ ελλαδας
Από το lygeros.org
Επειδή βλέπουμε ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν πολιτικοί που βλέπουν το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ να έχει πολιτική χροιά και το εξετάζουν μόνο και μόνο πολιτικάντικα, θέλουμε να διευκρινίσουμε μερικά σημεία. Όσοι αναλύουν το θέμα με ύφος πολιτικάντικο είναι απλώς ότι δεν το κατέχουν πρώτον και δεν καταλαβαίνουν την αξία του όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον Ελληνισμό. 

Έτσι, επειδή βρίσκονται σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν τις προοπτικές που δίνει στην πατρίδα μας. Πολεμούν λοιπόν ο ένας τον άλλον για να φανούν ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτόν τον προβληματισμό διότι είναι μόνο πολιτικό θέμα δίχως να αναλύουν το γεγονός ότι αφορά την στρατηγική και την ενέργεια που αποτελούν θεμελιακά στοιχεία. 

Με άλλα λόγια δεν εκτιμούν την συλλογική κατάσταση που υπάρχει τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στο Λίβανο. Δηλαδή το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δεν πρέπει να..

Γρηγόρης Στεργιούλης: Οδηγεί τα ΕΛΠΕ σε Ρεκόρ Κερδοφορίας και Εξαγωγών

Αποτέλεσμα εικόνας για Γρηγόρης Στεργιούλης
Από το energia.gr
Ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων από το Μάιο του 2015 και ήδη έχει καταφέρει να οδηγήσει τον όμιλο σε εντυπωσιακές επιδόσεις, παρά το προκλητικό εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Την περασμένη Πέμπτη, ο όμιλος δημοσιοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, από τα οποία είναι σαφές ότι το σχέδιο του κ. Στεργιούλη και της διοίκησης των ΕΛΠΕ αποδίδει καρπούς, ενισχύοντας την πεποίθηση που υπάρχει στην αγορά ότι ο όμιλος όχι μόνο προσαρμόζεται επιτυχώς στις απαιτήσεις της νέας εποχής, αλλά και ότι συγκεντρώνει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να κερδίσει το στοίχημα της μετατροπής σε ένα σύγχρονο ενεργειακό όμιλο, με πολυσχιδή δραστηριότητα, ικανό να πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί..

Μέτρα στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής από εγχώριο λιγνίτη στην Τουρκία. Στο Υπουργείο της Μεσογείων ακούει κανείς;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Η γειτονική μας Τουρκία είναι βασική μας ανταγωνίστρια χώρα στις αγορές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, έχοντας μάλιστα δικό της νόμισμα, που αποτιμά κατά το δοκούν, την ώρα που εμείς έχουμε το πολύ "σκληρό" ευρώ. Όσα λοιπόν συμβαίνουν στην Τουρκική οικονομία μας ενδιαφέρουν άμεσα ως χώρα και όσα συμβαίνουν στην Τουρκική ηλεκτροπαραγωγή ακόμα περισσότερο.

Φυσικά δεν περιμένουμε να ενδιαφέρουν και το Υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων, καθώς εκεί τον Ιανουάριο 2015 "κληρονόμησαν" Γερμανούς συμβούλους απ' τους ΣαμαροΒενιζέλους. Στη συνέχεια, αφού έφυγαν ο Λαφαζάνης κι ο Αλεξόπουλος κι ήλθαν ο Σκουρλέτης με το Βερροιόπουλο, όπως φαίνεται απ' τ' αποτελέσματα, τους κράτησαν και για δικούς τους συμβούλους. Ίσως για να τους βοηθήσουν στο ν' "αναζητούν την Αριστερά", ίσως για να τους βοηθήσουν να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, ίσως για να τους βοηθήσουν να βάλουν όχι ένα, αλλά δυο καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, για την εξυπηρέτηση των αιολικών, με τα οποία σκοπεύουν να γεμίσουν τις Κρητικές βουνοκορφές. Θα τους αφήσουν όμως οι Κρητικοί βοσκοί; Κομματάκι χλωμό το βλέπω! Άσε που στα χωριά της Κρήτης δεν βρίσκεις πινακίδα που να μην αποτέλεσε κάποια στιγμή στόχο πυροβολισμών. Αυτοί που θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες στα βουνά και να διώξουν τα πρόβατα που βόσκουν εκεί επί αιώνες ελεύθερα, σκέφτηκαν καλά μήπως ..

Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τον πιο γερασμένο πληθυσμό

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τον πιο γερασμένο πληθυσμό
Από το pelop.gr
Το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον της Ελλάδας, έκρουσε με νέα έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη 10άδα της λίστας με τις χώρες που διαθέτουν τον πιο γηρασμένο πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, ενώ οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων που είναι πάνω από 60 ετών, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία και η Σουηδία. Η Βουλγαρία βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από την Ελλάδα, ενώ τη λίστα με τις 10 πιο «γηρασμένες» χώρες συμπληρώνουν η Πορτογαλία, η Κροατία και τα Channel Islands, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση αναφέρεται στις..

Aνοιχτή επιστολή της ΟΕΧΒΕ στον πρωθυπουργό για τα Λιπάσματα Καβάλας

Αποτέλεσμα εικόνας για Aνοιχτή επιστολή της ΟΕΧΒΕ στον πρωθυπουργό για τα Λιπάσματα Καβάλας
Από το kavalapress.gr
«Ήρθε η ώρα να ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός και να δώσει λύση. Η ιστορία γράφεται και οι ευθύνες θ’αποδωθούν σύντομα» τονίζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) στην ανοιχτή επιστολή που εξέδωσε σχετικά με τα Λιπάσματα Καβάλας.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΘΕΜΑ : ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πάνω από πέντε μήνες οι εργαζόμενοι της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες αντιστεκόμενοι στα παράλογα σχέδια του γνωστού σ’ εσάς κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ο αγώνας αυτός των εργαζομένων δεν έχει να κάνει με οικονομικές διεκδικήσεις, όπως εντέχνως αφήνει να εννοηθεί ο τελευταίος.
Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται για τον εαυτό τους ενάντια στην ..

Βυθίζεται η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας

Αποτέλεσμα εικόνας για Βυθίζεται η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας
Από το capital.gr
Ενώπιον της μεγαλύτερης μείωσης της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου τα τελευταία 14 χρόνια βρίσκεται η Βενεζουέλα, η χώρα που κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκεται η οικονομική κρίση, η κακοδιαχείριση, αλλά και ο δραστικός περιορισμός των επενδύσεων στον κλάδο του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 12 μήνες η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας μειώθηκε κατά 9% στα 2,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όταν την ίδια περίοδο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους 4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πετρελαϊκού καρτέλ.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petroleos de Venezuela (PDVSA), να ανακοπεί ο πτωτικός ρυθμός, τα προβλήματα επιτείνονται εξαιτίας..

Πως η Κένυα θα μεταμορφωθεί σε μεγάλη παραγωγό πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Πως η Κένυα θα μεταμορφωθεί σε μεγάλη παραγωγό πετρελαίου
Από το naftikachronika.gr
Η Κένυα θα αρχίσει να εξάγει πετρέλαιο από τον Ιούνιο του 2017, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta, μετά από συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Tullow Oil, της βρετανικής εταιρείας εξερεύνησης κοιτασμάτων πετρελαίου.

Το State House στο Ναϊρόμπι κυκλοφόρησε επίσημη δήλωση από του Πρόεδρου Kenyatta η οποία αναφέρεται ότι το πετρέλαιο θα μεταφέρεται οδικώς από τη Βόρεια Κένυα στην Μομπάσα, στις ανατολικές ακτές της Κένυας. «Από το 2019, η Κένυα πρόκειται να είναι μια ..

H Αλλαγή του Κλίματος Ξεκίνησε Πριν Από 180 Χρόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για H Αλλαγή του Κλίματος Ξεκίνησε Πριν Από 180 Χρόνια
Από το energia.gr
Η αλλαγή του κλίματος σε όλο τον πλανήτη ξεκίνησε πριν από 180 χρόνια, πολύ νωρίτερα δηλαδή από όσο πίστευε κανείς μέχρι σήμερα. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. «Για πρώτη φορά ερευνήθηκαν αρχεία που αφορούν τόσο το ηπειρωτικό τμήμα, όσο και τους ωκεανούς από το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο» δηλώνει στην Deutsche Welle o Γενς Τσίνκε, παλαιοντολόγος από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Επιστήμονες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία ερεύνησαν στοιχεία που αφορούσαν τροπικά κοράλλια, ιζηματογενή πετρώματα, σταλαγμίτες, τον πυρήνα των πάγων. Τα συνέκριναν με στοιχεία που αφορούσαν την εξέλιξη του κλίματος για χιλιάδες χρόνια.

«Οι έρευνες δείχνουν πως..

Το 2050 σημείο καμπής για την ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ-Ρωσίας για «πάγωμα» των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου
Από το energypress.gr
Οι απαιτήσεις για ενέργεια διεθνώς αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τον 19ο αιώνα κι έκτοτε. Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει σε περίπου 40 χρόνια. Τουλάχιστον, έτσι εκτιμά η Sanford C. Bernstein & Co.

Όπως αναφέρει σε μελέτη της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, η ζήτηση θα κορυφωθεί γύρω στη δεκαετία του 2050 και στη συνέχεια θα αρχίσει να εξασθενεί. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να συμβεί επειδή θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ.  

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, ήδη καταγράφεται ..

Έρευνα: Πώς το Ίντερνετ αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης μνήμης

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρευνα: Πώς το Ίντερνετ αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης μνήμης
Από το naftemporiki.gr
Η όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση του ανθρώπου από το Ίντερνετ και η ευκολία πρόσβασης στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που είναι διαθέσιμος online επηρεάζει τη λειτουργία της σκέψης σε ό,τι αφορά στην επίλυση προβλημάτων, τη μνήμη και την εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του University of California, Santa Cruz και του University of Illinois, Urbana Champaign, που δημοσιεύτηκε στο «Memory».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αποκαλούμενο «cognitive offloading» (γνωστικό «ξεφόρτωμα») ή η τάση να βασιζόμαστε στο Ίντερνετ ως βοήθημα μνήμης αυξάνεται με κάθε χρήση. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να θεωρούμε ότι η μνήμη είναι κάτι που λαμβάνει χώρα στο κεφάλι μας, αλλά όλο και περισσότερο εξελίσσεται σε κάτι που λαμβάνει χώρα έξω από αυτό, με τη βοήθεια άλλων παραγόντων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες για να απαντήσουν σε κάποιες «trivial» δύσκολες ερωτήσεις. Η μία ομάδα χρησιμοποιούσε απλά τη μνήμη της, ενώ η άλλη χρησιμοποιούσε το Google. Στους συμμετέχοντες επίσης δόθηκε η επιλογή να απαντήσουν πιο εύκολες ερωτήσεις με τη μέθοδο της επιλογής τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως..

Το Ριάντ δεν βλέπει λόγο διόρθωσης της πετρελαϊκής αγοράς

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Ριάντ δεν βλέπει λόγω διόρθωσης της πετρελαϊκής αγοράς
Από το energypress.gr
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, δήλωσε χθες ότι η αγορά πετρελαίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διαψεύδοντας έτσι τις προβλέψεις για μια πιθανή συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής κατά την προσεχή διεθνή συνάντηση στην Αλγερία τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν θεωρούμε απαραίτητη κάποια σημαντική παρέμβαση στην αγορά και θα αφήσουμε τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης ελεύθερες».

Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στις 26-28 Σεπτεμβρίου στην Αλγερία στα πλαίσια του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (IEF).