Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Πολυτεχνείου

16 Νοέμβρη 1973...


Από το sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr
16 Νοέμβρη 1973...
Η αλληλεγγύη του λαού στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου κορυφώνεται. Οι φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρούν επίσης σε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Το μεσημέρι καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο και αγρότες των Μεγάρων, που προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για τις απαλλοτριώσεις της χούντας χάριν της ιδρύσεως διυλιστηρίου του εφοπλιστή Στ. Ανδρεάδη. Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο μετριέται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες.
Από το απόγευμα φαίνεται ότι..

ΕΚΘ:"Πρόσκληση για επίσκεψη στους χώρους της μόνιμης" Έκθεσης Τεκμηρίων-Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Θ. & Αξιοποίηση του αρχειακού υλικού των Σωματείων"

Από το ekth.gr
Συναδέλσφισσες, Συνάδελφοι,

η μόνιμη έκθεση των αρχείων του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, μέσα από ντοκουμέντα και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει για πρώτη φορά τα βήματα του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης από την ίδρυση της Φεντερασιόν το 1909, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης το 1917 και τα γεγονότα του Μάη του 1936. Μέσα από ιστορικά τεκμήρια παρακολουθούμε τη νεώτερη περίοδο του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τη μεταπολίτευση, φτάνοντας μέχρι τους σημερινούς εργατοϋπαλληλικούς αγώνες. Ιστορικές μέρες αλλά και απλές στιγμές που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων τα τελευταία 100 χρόνια βγαίνουν στο φως και εκτίθενται για πρώτη φορά στο μουσειακό χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση του αρχειακού υλικού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) παρουσιάζεται στη ..

"Κύβος του Ρούμπικ" η αγορά φυσικού αερίου - Το αγκάθι των αποζημιώσεων - Τα 100 εκατ. ευρώ της Shell

Από το energypress.gr
Σαν εξίσωση στην οποία προστίθενται συνεχώς νέοι άγνωστοι, κάνοντας την επίλυσή της ολοένα και πιο δύσκολη άσκηση, μοιάζει το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που συνδέεεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. 

Σε μια στιγμή που οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν την απόσυρση της ΔΕΠΑ από την αγορά λιανικής στο όνομα της γρήγορης απελευθέρωσης, μια "ουρά" από το παρελθόν έρχεται να περιπλέξει έτι περαιτέρω τα πράγματα.

Πρόκειται για την ενδεχόμενη διεκδίκηση αποζημίωσης από το Δημόσιο εκ μέρους της Shell, και της ENI για την απώλεια του μονοπωλιακού τους δικαιώματος στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Το θέμα συνδέεται με το γεγονός ότι..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Από το pseep.gr
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Όπως γνωρίζετε το Σωµατείο µας διατηρεί, περισσότερο από 20 χρόνια,Τράπεζα Αίµατος ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους σε περίπτωση ανάγκης. Για τον λόγο αυτό πραγµατοποιεί δύο φορές το χρόνο Αιµοδοσία στις εγκαταστάσεις των ∆ιυλιστηρίων.
Προσπαθούµε και καλύπτουµε τους αιµοδότες µας αλλά και τους µη αιµοδότες.

∆υστυχώς όµως το τελευταίο διάστηµα, οι ανάγκες της ζήτησης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά προς την Τράπεζά µας, µε αποτέλεσµα να έχουν µειωθεί σηµαντικά τα αποθέµατά µας.

Προκειµένου λοιπόν να αποφύγουµε τη διάλυση της Τράπεζας Αίµατος, σας ενηµερώνουµε ότι για κάποιο χρονικό διάστηµα, θα καλύπτουµε..

Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί τον Τραμπ να μη σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ

Από το energypress.gr
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ενδεχόμενη υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για «πλήρη αμερικάνικη ενεργειακή ανεξαρτησία» από τα πετρελαϊκά καρτέλ, που ερμηνεύεται ως διάθεση του Τραμπ να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου, θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ισχύ της χώρας του.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπενθύμισε ..

Ποιες Είναι οι Βασικές Κατευθύνσεις της Ενεργειακής Πολιτικής του Donald Trump

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο αεριο ανθρακα
Από το energia.gr
Η απόλυτη επικράτηση στις πρόσφατες Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του outsider που μέχρι πρότινος θεωρείτο ο Donald Trump, δημιουργεί τελείως νέα δεδομένα στο Αμερικανικό ενεργειακό σκηνικό. Και αυτό διότι ο εκλεγείς πρόεδρος ( president elect) έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι στόχος του είναι να διαμορφώσει νέα ισχυρά κίνητρα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής ορυκτού πλούτου είτε αυτό είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άνθρακας. Επιπλέον έχει εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης Obama ως προς το θέμα του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής. 

Ο Donald Trump σε μία κορώνα του κατά της σημερινής «πολιτικής ορθότητας» έχει δηλώσει απερίφραστα, ότι όχι μόνο δεν αποδέχεται το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά πιστεύει ότι πρόκειται περί διεθνούς συνωμοσίας και απάτης με κυρίως ωφελημένες επιστημονικές ερευνητικές ομάδες που συντηρούνται από πλουσιοπάροχα κρατικά ερευνητικά κονδύλια, γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και λομπίστες. 

Ασχέτως εάν κάποιος αποδέχεται ή όχι τις απόψεις του Donald Trump περί Κλιματικής Αλλαγής, και τις ακραίες αντιλήψεις του περί βιαιοπραγούντων μεταναστών, η πραγματικότητα είναι ότι ..

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: «ΑΙΩΝΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Από το gsee.gr
Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνονται από φοιτητικούς και κοινωνικούς φορείς στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι νέοι ξεσηκώθηκαν, εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών και διεκδίκησαν το αιώνιο δικαίωμα στην ελευθερία. Και υπήρξαν θύματα. Οι φοιτητές στην Ελλάδα που ξεσηκώθηκαν τότε, υπενθύμισαν στον Έλληνα να διεκδικεί και να ελπίζει. Και καλούσαν Στρατό και Αστυνομία, την ώρα που τους χτυπούσαν, να ενωθούν μαζί τους, κόντρα σε ένα αυταρχικό καθεστώς.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν..