Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΙΕΑ: Χαμηλό ρεκόρ νέων ανακαλύψεων πετρελαϊκών πηγών παγκοσμίως το 2016

Από το worldenergynews.gr
Οι νέες ανακαλύψεις πετρελαϊκών πηγών παγκοσμίως μειώθηκαν στο χαμηλό ρεκόρ των 2,4 δισ. βαρελιών το 2016, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να μειώνουν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα τα πετρελαϊκά projects να υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1940, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο ΙΕΑ, οι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου μειώθηκαν στα 2,4 δισ. βαρέλια το 2016 σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 9 δισ. βαρελιών ετησίως τα τελευταία 15 χρόνια. 

Παράλληλα, ο όγκος των πόρων σε υφιστάμενα κοιτάσματα που εγκρίθηκαν για ..
ανάπτυξη το 2016, μειώθηκε σε 4,7 δισ. βαρέλια, κατά 30% χαμηλότερα από το 2015, καθώς μειώθηκαν οι επενδύσεις σε νέα έργα στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1940.

Όπως αναφέρεται, αυτή η απότομη επιβράδυνση της δραστηριότητας στον συμβατικό τομέα πετρελαίου, ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των επενδυτικών δαπανών, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, αλλά και της ανησυχίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων σε μερικές μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Βενεζουέλα.

Η έκθεση του ΙΕΑ επισημαίνει ακόμη, ότι αντιθέτως με την κάμψη στον συμβατικό τομέα του πετρελαίου, ο σχιστολιθικός πετρελαϊκός τομέας των ΗΠΑ ανέκαμψε απότομα το 2016 και η παραγωγή αυξήθηκε, με το κόστος να έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2014. 

Με την παγκόσμια ζήτηση που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κάθε χρόνο τα επόμενα 5 χρόνια, ο ΙΕΑ προειδοποιεί, ότι μια παρατεταμένη περίοδος έντονης μείωσης των επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη προσφορά. 

Μάλιστα, ο οργανισμός προβλέπει, ότι οι δαπάνες εξερεύνησης αναμένεται να μειωθούν και πάλι το 2017, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε επίπεδα κάτω από το 50% του 2014, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ένα ακόμη έτος χαμηλών ανακαλύψεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου