Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Μέχρι τέλη Ιουλίου η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τα κοιτάσματα ΝΔ της Κρήτης

Από το capital.gr
Μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, κινείται αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το θετικό momentum της αγοράς και προχωρά στην άμεση προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης ενέκρινε ..
τις αιτήσεις Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ αλλά και της Energean για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε νέες θαλάσσιες περιοχές. Σχετική θετική γνωμοδότηση προς τον ΥΠΕΝ είχε υποβάλει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ).

Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον της Energean εκδηλώθηκε για τη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο που αντιστοιχεί στα οικόπεδα 3 και 7 του προηγούμενου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων και αφορά σε μία έκταση 6700 τχλμ. Η περιοχή είναι η φυσική προέκταση μιας ευρύτερης λεκάνης που τη γνωρίζει πολύ καλά η εταιρεία από τη δραστηριοποίησή της τόσο στα χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας, τη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου αλλά και βορειότερα στο Μαυροβούνιο που επίσης έχει την εκμετάλλευση παραχωρήσεων. 

Μετά την έγκριση του ΥΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο Υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη φορά το υπουργείο και η ΕΔΕΥ κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και προκηρύσσουν άμεσα τις διαδικασίες του διαγωνισμού, κάτι που δεν είχε συμβεί με την προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει η ιταλική Enel το 2014, με αποτέλεσμα τελικά η ιταλική εταιρεία να αποσυρθεί. Βεβαίως τότε είχαν μεσολαβήσει και οι εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αίτημα της Energean υποβλήθηκε 2 Ιουνίου ενώ το αίτημα της κξ ΕΛΠΕ Total ExxonMobil υποβλήθηκε στις 31 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι υπάρχει θετικό κλίμα και ευκαιρία για την ελληνική αγορά να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές που θα διερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων σε περιοχές που καταρχήν εμφανίζονται ελπιδοφόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου