Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Καινοτόμος μέθοδος για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων

Από το energypress.gr
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (European Patent Office) απένειμε στις 15 Ιουνίου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, τα δωδέκατα ετήσια βραβεία του (European Invertor Award) για τις πιο καινοτόμες πατέντες, θεσμός που είναι κάτι σαν τα «Όσκαρ» της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Υποψήφιοι ήταν 15 φιναλίστ από 12 χώρες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε πέντε κατηγορίες:
επιτεύγματα ζωής, βιομηχανία, έρευνα, μη ευρωπαϊκές χώρες και Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεις που διαγωνίστηκαν, περιλάμβαναν ιατροφαρμακευτικές εξελίξεις, υλικά για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως πράσινο πλαστικό και δορυφορική πλοήγηση. 

Μεταξύ των εφευρέσεων που παρουσιάστηκαν στη Βενετία ήταν και ένα σούπερ «κερί», το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, με ικανότητα απορρόφησης επτά φορές το βάρος του. Σε αντίθεση με το Corexit, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια εργασιών της απορρόφησης της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, το PURE απορροφά το πετρέλαιο στην επιφάνεια, επιτρέποντας τον διαχωρισμό και την επαναχρησιμοποίησή του στη διαδικασία διύλισης.

Σε δηλώσεις τους στη Euractiv.gr, η ομάδα του Γερμανικού εφευρέτη Günter Hufschmid (φωτό) εξήγησε πως βοήθησαν να καθαρίσουν τις πλατφόρμες στη Σκωτία και να διατηρήσουν το Δέλτα του Νίγηρα. Επίσης, ερωτώμενοι για το αν η εφεύρεση του μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και μάλιστα με μικρό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου