Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Το μεγάλο σχέδιο για έσοδα 2,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

Από το bigbusiness.gr
Στην υλοποίηση του master plan για έσοδα 2,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ. Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος αρχίζει να συζητείται σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνεται δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου, δεδομένου ότι έξι από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την πώληση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ, του 30% του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ώστε να ..
ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο. Επίσης, τον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την παραχώρηση του Ελληνικού.

Αναφορικά με το Υπερταμείο, αποφασίστηκε ότι δεν θα δημιουργηθεί τελικά η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η θυγατρική του υπερταμείου στην οποία θα ενταχθούν οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ που δεν είναι προς πώληση (πχ. ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διώρυγα Κορίνθου, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ κ.ά.). Επίσης, ως προαπαιτούμενο είναι η ένταξη στο υπερταμείο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου θα ξεκινήσει τις αξιολογήσεις των εκτελεστικών και τη στελέχωση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Έως τον Μάιο του 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των μελών των Δ.Σ. των ΕΛΤΑ και ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ).

Η λίστα με τα έσοδα

*Αερολιμένας Αθηνών: 500 εκατ. ευρώ (Μάρτιος)
*Επέκταση σύμβασης αεροδρομίου 240 εκατ. ευρώ ( Απρίλιος) 
*ΕΛΠΕ 500 εκατ. ευρώ ( Ξεκινάει το Μάρτιο)
*Αξιοποίηση Ελληνικού 300 εκατ. ευρώ
*17% της ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ ( Ξεκινά τον Ιούνιο) 
*Αφάντου Ρόδου 42 εκατ. ευρώ
*ΟΛΘ 232 εκατ. ευρώ (Απρίλιο)
*ΔΕΠΑ 250 εκατ. ευρώ ( Ξεκινά το Μάρτιο)
*Λοιπά ακίνητα 31 εκατ. ευρώ
*ΟΤΕ 250 εκατ. ευρώ 
*Ψηφιακό μέρισμα 27 εκατ. ευρώ
*Μαρίνες 28 εκατ. ευρώ
*Ραδιοσυχνότητες 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

«Ελ. Βενιζέλος»: Τον Μάρτιο προβλέπεται η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, ενώ έως τον Απρίλιο θα πρέπει να κυρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Φέτος ολοκληρώθηκε η επέκταση της σύμβασης, με την είσπραξη της πρώτης δόσης ύψους 240 εκατ. ευρώ να προβλέπεται αρχές του 2018. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο σε διάστημα 20 ετών θα εισπράξει ετήσια αμοιβή 894 εκατ. ευρώ, έσοδα 1,47 δισ. ευρώ από φορολογία εισοδήματος και λοιπά έσοδα 835 εκατ. ευρώ.

Ελληνικό: Βασικό για την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης είναι να ολοκληρωθούν οι λεγόμενες αναβλητικές αιρέσεις. Η κυβέρνηση θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών από την υποβολή του. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νόμου για τα καζίνο, με τη προκήρυξη διαγωνισμού και τη μετεγκατάσταση των φορέων στην έκταση.

ΔΕΣΦΑ: Σε προχωρημένο στάδιο είναι η διαδικασία πώλησης του 66%του διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τον οποίο διεκδικούν η κοινοπραξία Snam, Energas Int, Fluxys και NV Nederlandse. Η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου. Το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι 188 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ: Τον Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ και του 5% του ΟΤΕ. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, το μνημόνιο προβλέπει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 17% θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο.

Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: Αλλαγές στους όρους πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεσμεύεται να κάνει η κυβέρνηση με το συμπληρωματικό μνημόνιο, αν δεν γίνει με επιτυχία το μάρκετ τεστ με τους επενδυτές. Παράλληλα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, θα εξεταστεί τον Φεβρουάριο του 2018 αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα «δομικά μέτρα». Δηλαδή, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων. Θυμίζουμε πως θα διατεθούν προς πώληση τέσσερις μονάδες (Μελίτη Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη 3 και 4) και όλα τα στοιχεία ενεργητικού και τα ορυχεία που σχετίζονται με αυτές. Για τις υπόλοιπες μονάδες της διευκρινίζεται ότι είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ να αποφασίσει για τις επενδύσεις και την παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Εγνατία: Θα πρέπει να υποβληθούν στην Κομισιόν τα νέα τέλη διοδίων και ο υπουργός Μεταφορών να αποσύρει την απόφαση για τις εκπτώσεις στους σταθμούς διοδίων που έχουν ολοκληρωθεί και να καταθέσει νέα πρόταση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός παραχώρησης αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το δημόσιο θα εισπράξει 50 εκατ. ευρώ το 2018 για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, του οδικού άξονα 658 χιλιομέτρων και των κάθετων αυτών αξόνων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου .

ΟΛΘ: Έως τον Απρίλιο θα πρέπει να υπογραφούν οι συμφωνίες πώλησης και μετόχων και να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση. Τα έσοδα για την επόμενη χρονιά θα είναι 232 εκατ. ευρώ.

ΕΠΑ: Προαπαιτούμενο είναι η παρουσίαση ενός οδικού χάρτη εξόδου της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Στο συμπληρωματικό μνημόνιο αναφέρεται πως εάν κάποιος από τους υφιστάμενους μετόχους θέλει να πουλήσει το μερίδιό του στις ΕΠΑ, η όποια συναλλαγή θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επικρατεί δηλαδή το σενάριο που προωθούν οι μέτοχοι των ΕΠΑ και προβλέπει την εξαγορά της συμμετοχής της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και της συμμετοχής της τελευταίας στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας από την ΕΝΙ.

ΕΛΠΕ: Η συμφωνία με τους θεσμούς δείχνει την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ μέσω της ταυτόχρονης πώλησης μεριδίων από το Δημόσιο και Όμιλο Λάτση. Στη συμφωνία με τους πιστωτές αναφέρεται ότι το δημόσιο μπορεί να διαθέσει και το μικρότερο ποσοστό από το προβλεπόμενο 35% υπό την προϋπόθεση ότι θα φέρει ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου