Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Περικοπή των εξαγωγών ηλεκτρισμού και έκκληση για μείωση της «άσκοπης» κατανάλωσης για να αποφευχθεί το black out

Από το energyworld.gr
Τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κάλεσε τους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα.

Κατά την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Σταθάκης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΣΦΑ, την ΔΕΠΑ, την ΔΕΗ κ.α., διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο και απαιτείται η λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν αυτών που είχαν συμφωνηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων υπό την ΡΑΕ, δηλαδή της περικοπής των διακόψιμων καταναλωτών και της έκληση όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Έτσι, το ΥΠΕΝ απευθύνθηκε στους πολίτες καλώντας τους να..

Πτολεμαϊδιώτες και Σκοπελίτες, επιτέλους, Go Solar ! Γιατί δεν ζεσταίνεστε απ' τον ήλιο;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων προβλήματα με την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, που αφήνει τους κατοίκους να κρυώνουν σε θερμοκρασίες πολύ κάτω απ' το μηδέν. Μια βλάβη έθεσε εκτός λειτουργίας τη λιγνιτική μονάδα Καρδιά 4 της ΔΕΗ, αφήνοντας μοναδική πηγή τροφοδοσίας τη μονάδα Καρδιά 3, που με τη σειρά της αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τη μεγάλη παγωνιά. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους, καθώς σε συνθήκες πολικού ψύχους έχουν θέρμανση "με το δελτίο", ανά δίωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης, που βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα. Ο Δήμαρχος ζητά..

Gazprom: Η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στη ν/α Ευρώπη δικαιώνει τον Turkish Stream

Αποτέλεσμα εικόνας για Gazprom
Από το worldenergynews.gr
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, μόνο στην Ελλάδα η ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκε το 2016 κατά 35% σε σύγκριση με το 2015.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία είναι η περιοχή στόχος του αγωγού Turkish Stream, δείχνει σαφώς, ότι το έργο είναι καλά μελετημένο και ότι έχει γινεί εγκαίρως ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών της περιοχής αυτής» αναφέρει σε γραπτή της δήλωση σήμερα (11/1) η Gazprom.

Όπως αναφέρει..

Όλα ανοιχτά για τις ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ

Από το worldenergynews.gr
Κάποιες από τις εταιρείες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή τους, ενώ κάποιες θα περάσουν απευθείας στο Υπερταμείο.

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου στις εταιρείες του ενεργειακού τομέα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάποιες από τις εταιρείες που υπάγονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, θα μείνουν υπό τον έλεγχο του Ταμείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή τους, όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ κάποιες θα περάσουν απευθείας στο Υπερταμείο, για να αξιοποιηθούν με βάση τους όρους που προβλέπονται για την λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ. Υπερταμείο). 

Έτσι ανοιχτά είναι πλέον όλα ..

Energean: Με Δικό της Σύστημα Παραγωγής στα Κοιτάσματα στο Ισραήλ - Έως 1,5 Δις Δολ. οι Προγραμματιζόμενες Επενδύσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Από το energia.gr
Η ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της σύστημα παραγωγής στην ανατολική Μεσόγειο με κόστος έως 1,5 δισεκ. δολάρια για την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Μαθιός Ρήγας.

Η μοναδική στην Ελλάδα εταιρία παραγωγής πετρελαίου επιδιώκει επίσης να βρει ένα οικονομικό εταίρο για το έργο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Τανίν και Καρίς, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ισραήλ, με δυναμικότητα που εκτιμάται στα 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια.

Η Energean απέκτησε..

Κλειστή λόγω βλάβης μονάδα σε διυλιστήριο της Total στο Τέξας

Από το energypress.gr
Η Total Petrochemicals & Refining USA ανακοίνωσε το απροσδόκητο κλείσιμο μονάδας στο διυλιστήριό της στο Πορτ Άρθουρ στο Τέξας, εξαιτίας διακοπής λειτουργίας του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο πρόβλημα οδήγησε και σε εκπομπές αερίων για μία ώρα το Σάββατο το πρωί, μεταδίδει το MarketWatch.

Το διυλιστήριο, το οποίο επεξεργάζεται 225.000 βαρέλια την ημέρα, βρίσκεται ανατολικά του Χιούστον.

Αυξάνονται οι επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία

Από το insider.gr
H πετρελαϊκή βιομηχανία αρχίζει να αποτινάζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη κάμψη που σημείωσε τα τελευταία χρόνια καθώς, σύμφωνα με τον όμιλο Wood Mackenzie, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια διπλασιάζονται οι εγκρίσεις για τα projects και τις επενδύσεις και αυξάνονται οι δαπάνες για γεωτρήσεις.

Οι εταιρείες θα δώσουν το πράσινο φως για πάνω από 20 οικόπεδα με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας αριθμός αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με τα εννέα που ίσχυαν το 2016, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία την Τετάρτη.

Οι εταιρείες γεωτρήσεων λαμβάνοντας...

Μοντέλο ΑΔΜΗΕ για τον ΔΕΣΦΑ;

Από το reporter.gr
Νέα δεδομένα στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ φαίνεται θέτει η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, έθεσε με επιστολή του υπόψη των θεσμών το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται παραμονή στο Δημόσιο του 51%, κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι δε δεσμεύεται για το τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση του 35% που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει ότι..

The wise man: Ποια εταιρία έχει όλα της τα λεφτά σε τράπεζα στο Παρίσι και οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ

Από το mononews.gr
Η στήλη The wise man ξεκινάει σήμερα με μια μικρή αναφορά στον εξ Αμερικής ορμώμενο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος ακόμα μετρά τις τιμές της βενζίνης με το γαλόνι (μονάδα μέτρησης των καυσίμων στις ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με 4,4 λίτρα). Χθες αναρτήθηκαν οι τιμές των καυσίμων στις 6 Ιανουαρίου 2017, τις οποίες συγκρίνουμε με το αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Τα στοιχεία διαψεύδουν την περίφημη δήλωση που έκανε ο υπουργός στις αρχές του χρόνου ότι η αγορά απορροφάει την αύξηση του φόρου! Οι παρακάτω πίνακες δεν χρειάζονται...