Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ: Πρόσληψη Συμβούλου για το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ

Από το energia.gr
Την διερεύνηση από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ της δυνατότητας ορισμού από το Ελληνικό Δημόσιο της Εγνατίας Οδού ΑΕ ως εποπτικού οργάνου για την επόμενη μέρα της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας σε ιδιώτη επενδυτή, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στα εξής περιουσιακά στοιχεία:

ΕΛΠΕ: Ναυτιλιακά καύσιμα και ηλεκτροκίνηση οι προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια

Από το worldenergynews.gr
Με τη φράση «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι κανείς δεν κάνει τίποτα, ούτε από το χώρο της ναυτιλίας, ούτε από αυτόν της διύλισης», ο διευθυντής Οργάνωσης και Ανάπτυξης Διυλιστηρίων στα ΕΛΠΕ Διομήδης Σταμούλης υπογράμμισε, ότι τα ζητήματα που άπτονται των ναυτιλιακών καυσίμων, όπως και αυτό της ηλεκτροκίνησης, αποτελούν τις δύο βασικές προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταμούλης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων θα είναι σημαντικός και στο μεταβατικό διάστημα προς την απανθρακοποίηση, μέσω της χρήσης τους για την ανάπτυξη υποδομών για τις ΑΠΕ και άλλων μορφών καθαρής ενέργειας. 

Σημείωσε δε, ότι τα Ευρωπαϊκά Διυλιστήρια παρουσιάζουν..

Bazan Group: Αναγκαίες οι Περιφερειακές Συνεργασίες στον Τομέα της Διύλισης σε ΝΑ Ευρώπη και Ανατ. Μεσόγειο

Από το energia.gr
Η αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα της διύλισης, καθώς και η αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ανάγκη για τη μείωση του κόστους παραγωγής, απαιτούν περιφερειακές συνεργασίες σε ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τόνισε χθες, Πέμπτη, σε σύντομη παρέμβασή του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ισραηλινού διυλιστικού ομίλου Bazan Group, Anver Maimon.

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρία του « Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe», ο κ. Maimon επισήμανε..

ΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ !...

H Repsol εξαγοράζει από Energean το 60% σε Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία

Από το reporter.gr
Μία νέα σελίδα ανοίγει στην προσπάθεια αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, καθώς η ισπανική Repsol συμφώνησε να εισέλθει (farm in) στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Διαχειριστή (Operator).

Η Repsol σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018 καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2018/2019.

Η Repsol είναι..

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΕ-ΔΑ

Από το ekeda.gr
Στις  22 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε το 15ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΕ-ΔΑ.

Το συνέδριό μας μέσα από τις ουσιαστικές πολιτικές τοποθετήσεις έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν τους Έλληνες πολίτες πειραματόζωα σε ένα αισχρό πείραμα αριθμολάγνων  συντηρητικών ευρωπαίων πολιτικών και στους υποτακτικούς ηγέτες αυτής της χώρας.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν και θα εμπιστεύονται τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν μέσα από την αλληλεγγύη να κρατούν ζωντανή την ελπίδα για ένα αύριο με αξιοπρέπεια και αρχές.

Το ΕΚΕ-ΔΑ σε αυτήν την κατεύθυνση θα..

Όταν μπερδεύονται και οι ειδικοί με τα πετρέλαια...

Από το energypress.gr
Πολύ ενδιαφέρουσα η ημερίδα για τους υδρογονάνθρακες με τη συνδιοργάνωση ΕΔΕΥ, ΗΑΕΕ και ΕΒΕΑ - αρκεί να μην ξεκινήσει καμια ακατάσχετη ...πετρελαιοπακτωλολογία για έναν τομέα που ακόμη κάνει τα πρώτα του βήματα. 

Γιαυτό χρειάζεται προσοχή στις διατυπώσεις από όλους, πόσο μάλλον από τους ειδικούς. Γιατί λ.χ. είναι λάθος να γίνονται αναφορές για αποθέματα "100 εκατ. βαρέλια στον Πατραϊκό, 40 στον Πρίνο και 10 στο Κατάκολο". 

Κι αυτό γιατί ..

ΗΠΑ: Προσφυγή 6 οικολογικών οργανώσεων κατά της απόφασης Trump για τον Keystone XL

Από το worldenergynews.gr
Έξι οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της απόφασης Trump να εγκρίνει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Οι οργανώσεις υποστήριξαν στην προσφυγή τους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έδωσε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου ο αγωγός να περάσει τα σύνορα του Καναδά και των ΗΠΑ, βασίστηκε σε μια «πεπαλαιωμένη και ημιτελή εκτίμηση για τις επιπτώσεις (του έργου) στο περιβάλλον» όταν έλαβε την απόφασή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εγκρίνοντας την κατασκευή του αγωγού χωρίς δημόσια διαβούλευση και μια επικαιροποιημένη περιβαλλοντική εκτίμηση, η κυβέρνηση παραβίασε τη νομοθεσία για ..

Στεργιούλης: Η στροφή σε διαφορετικής μορφής καύσιμα θα γίνει κυρίως από τις εταιρίες πετρελαίου

Από το capital.gr
"Η στροφή σε διαφορετικής μορφής καύσιμα πρέπει και θα γίνει κυρίως από τις εταιρίες πετρελαίου" και το "στοίχημα του μέλλοντος" για τις εταιρίες πετρελαιοειδών είναι ο "σταδιακός μετασχηματισμός τους" σε "εταιρίες πολλαπλών ενεργειακών προϊόντων", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτός ο απαραίτητος σταδιακός μετασχηματισμός που υπηρετεί παράλληλα και τον στόχο της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αν και φαίνεται "οξύμωρο" θα περάσει μέσα "από την ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων" τα προσεχή χρόνια.

Ο κ. Στεργιούλης αναφέρθηκε..