Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Με περισσότερους από 3000 εργαζομένους συνεχίζεται η κατασκευή του TAP στην Ελλάδα

Από το energypress.gr
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε ότι η κατασκευή στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει ο αγωγός, συνεχίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος, στόχων, και προϋπολογισμού. Χάρη στις προσπάθειες περισσότερων από 3.000 ανθρώπων που απασχολούνται στο έργο, δεκατρείς μήνες μετά την Τελετή Εγκαινίων οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά στις δύο από ..

Πως η διαμάχη με το Κατάρ θα μπορούσε να αλλάξει το ρου των παγκόσμιων αγορών LNG

Από το worldenergynews.gr 
Η διπλωματική κρίση του Κατάρ με τους γείτονές του στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει τους αγοραστές φυσικού αερίου να επιδιώξουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις προμήθειές τους,  εν μέσω ενδεχόμενων διαταραχών καθώς τα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνούνται τα πλοία από τη χώρα.

"Οι αγοραστές θα προσπαθήσουν όλο και περισσότερο να συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο εισαγωγών που έχουν στο συμβόλαιό τους με περισσότερες άμεσες αγορές, αν και αυτές θα είναι μικρότερες σε όγκο", δήλωσε ο Peter Lee, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου του BMI Research στο CNBC.

Το Κατάρ είναι..

Στον Πρίνο είναι συγκεκριμένα τα νούμερα...

Από το energypress.gr
Καλή η συζήτηση χθες που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή από τον τομέα ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες και τα έσοδα που μπορούν μελλοντικά να προκύψουν αλλά και που πρέπει, όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Γ.Μανιάτης, να χρησιμοποιηθούν για τη μελλοντική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

Βεβαίως, είμαστε ακόμη σε φάση "αν έχουμε κοιτάσματα και τί μπορεί να δώσουν", αλλά για να μην πάμε στο γραφικό "ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε", υπάρχει κάτι πολύ..

Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Οι ενεργειακές υποδομές μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας

Από το worldenergynews.gr
Οι ενεργειακές υποδομές της χώρας, όπως οι εν εξελίξει ή υπό κατασκευή αγωγοί φυσικού αερίου, οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι για LNG, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αναβαθμίσουν τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και θα την αναδείξουν σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Πετρελαίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, ο κ. Στεργιούλης ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ελληνικά πετρέλαια, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω διεθνών συνεργασιών, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και Ευρώπης γενικότερα. 

Ειδικότερα, ο κ. Στεργιούλης είπε:

Μανιάτης: Η τρόικα μας ρωτούσε συνέχεια «πόσα πετρέλαια έχετε;»

Από το energypress.gr
Στην πρόοδο, αλλά και στους κινδύνους που εμφανίζονται στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αναφέρθηκε σήμερα ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «σήμερα μετά από επτά χρόνια έχουμε αφαιρέσει τα ερωτηματικά. Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Ήμασταν απελπιστικά μόνοι εγώ και το σωματείο όταν εξαγγείλαμε την προσπάθεια. Χαίρομαι που σήμερα είμαστε εδώ με την εμπειρία ότι και φορέα μπορούμε να φτιάξουμε και έρευνες να κάνουμε».

Επίσης, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως..

2ο Διεθνές Συνέδριο ΠΣΕΕΠ ΕΕΤΙ

Αναλυτικά το πρόγραμμα   του Συνεδρίου που θα µεταδίδεται ζωντανά  από σήμερα µέσω της ιστοσελίδας www.energypress.gr . 

Ο έντονος ανταγωνισμός οδηγεί την Qatar Petroleum σε συνέργειες

Από το naftikachronika.gr
H Qatar Petroleum υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την γιαπωνέζικη εταιρεία Chiyoda, η οποία δραστηριοποιείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).

Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αφορά στη διεξαγωγή ερευνών και μελετών από την Chiyoda έτσι ώστε να μπορέσει η Qatar Petroleum να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου της και να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως. Ο λόγος που οδήγησε την Qatar Petroleum να προβεί σε μία τέτοια συμφωνία είναι ότι τον τελευταίο καιρό βιώνει έντονο ανταγωνισμό από νέες πηγές παραγωγής ΥΦΑ, όπως είναι η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ, της οποίας..

Άρχισε η μάχη για την υπεροχή της νέας ενέργειας – Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες

Από το worldenergynews.gr
Καθώς οι ανανεώσιμες τεχνολογίες αναπροσαρμόζουν τις εμπορικές ροές των ορυκτών καυσίμων, o Trump μπορεί να αφήσει την ευημερία και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα να διολισθήσει.

Η μη υιοθέτηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών θα  περιορίσει τις πιθανότητες της Αμερικής να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.Μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια δύναμη και ασφάλεια των ΗΠΑ.

"Αν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε πολλά από..