Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Κατάργηση του φοινικελαίου στις μεταφορές;

Από το energy.reporter.com.cy
Το ενδεχόμενο πλήρους εξάλειψης του φοινικελαίου στα καύσιμα των μεταφορών έως το 2021 εξετάζει το νομοθετικό σώμα της ΕΕ- πρόταση που έχει συγκεντρώσει τη στήριξη των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Κάθε πρόταση που έχω δει από όλες τις μεγάλες πολιτικές ομάδες κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Bas Eickhout.

«Φαίνεται λοιπόν ότι ..
το πολιτικό ζήτημα του φοινικελαίου θα εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία από το σώμα», πρόσθεσε.

Πολιτικές ομάδες επιβεβαίωσαν στη EURACTIV ότι η πλήρης απαγόρευση του φοινικελαίου ήταν πράγματι στα χαρτιά ως μέρος της ψηφοφορίας για την αναθεωρημένη οδηγία σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Το ΕΛΚ είναι διατεθειμένο να δεχτεί την πρόταση ότι το φοινικέλαιο θα βρίσκεται στο 0% μέχρι το 2021», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Lars Ole Løcke.

«Όσον αφορά το φοινικέλαιο, υποστηρίζουμε την πλήρη απαγόρευση μέχρι το 2021», ανέφερε πηγή από το S&D.

Επιστημονική μελέτη -χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ- η οποία δημοσιεύθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι το βιοντίζελ που παρήχθη από φοινικέλαιο ήταν τρεις φορές περισσότερο ρυπογόνο από το παραδοσιακό ντίζελ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τη χρήση φυτικών ελαίων στα βιοκαύσιμα μέχρι το 2020. Ζήτησαν, επίσης, ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης που θα εγγυάται την είσοδο στην αγορά της ΕΕ μόνο σε φοινικέλαιο που  παράγεται με βιώσιμο τρόπο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης και έχουν ήδη λάβει μέτρα, για να περιορίσουν το φοινικέλαιο στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η εκστρατεία για την απαγόρευση του φοινικελαίου στα καύσιμα των μεταφορών ενισχύθηκε και από τους Ευρωπαίους παραγωγούς αιθανόλης, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διαφοροποιήσουν τα βιοκαύσιμα ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα διαπιστευτήρια αειφορίας.

Σύμφωνα με την ePURE, η αιθανόλη εκπέμπει έως και 64% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα. Επί της ουσίας, η αιθανόλη «δεν είναι υπεύθυνη για οποιεσδήποτε ανησυχίες που σχετίζονται με την καλλιέργεια φοινικελαίου», δήλωσε στη EURACTIV ο Γενικός Γραμματέας της ePURE, Emmanuel Desplechin.

Αντί για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες, ο κ. Desplechin δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στοχεύει στην απαλλαγή από τα βιοκαύσιμα που προωθούν την αποψίλωση των δασών, όπως το φοινικέλαιο, και να υποστηρίξουν τα βιοκαύσιμα που παράγονται τοπικά, όπως η αιθανόλη.

Ανησυχίες σχετικά με τη βιομάζα

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η πολιτική της ΕΕ για τη βιοενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αποψίλωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κριτήρια βιωσιμότητας για τη βιομάζα, αλλά ο κ. Eickhout προειδοποίησε ότι ήταν πολύ αδύναμα, για να κάνουν τη διαφορά.

«Η χρήση απορριμμάτων και υπολειμμάτων ξύλου είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τη μείωση του CO2 αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα χωρίς σημαντική μείωση της ικανότητας αποθήκευσης άνθρακα των δασών», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) στον ΟΗΕ, Jean-Pascal van Ypersele.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους επιστήμονες να περάσουμε το μήνυμα: ‘’Μην καίτε τα δέντρα’’».

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου