Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ραφήνα : Σε έκταση του Δήμου η επεξεργασμένη "λάσπη" πετρελαίου της Motor Oil.

Από το rpn.gr
Στην Ελλάδα, τα διυλιστήρια πετρελαίου παράγουν περίπου 34 000 τόνους ιλύος(λάσπης)  πετρελαίου (PRS) ετησίως, ενώ οι αντίστοιχες ποσότητες PRS που παράγονται στην Ευρώπη υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους. Οι PRS, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδρογονάνθρακες και βαρέα μέταλλα, ταξινομούνται ως επικίνδυνα απόβλητα και η παραγωγή τους αυξάνει σημαντικά ..
το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας παραγωγής πετρελαίου. Λόγω της πολύπλοκης και ασταθούς σύνθεσης της PRS, η οικονομικά αποδοτική επεξεργασία και η σωστή διάθεση θέτουν σημαντικές τεχνικές και βιομηχανικές προκλήσεις παγκοσμίως. Αυτά τα απόβλητα αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς αποτελούνται από πετρέλαιο και γράσο μαζί με πολλές άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις (συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, των σουλφιδίων, των φαινολών και των υδρογονανθράκων). Η συνολική ποσότητα των υδατικών εκροών που απορρίπτονται από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια πετρελαίου είναι 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι / έτος. Οι τεχνολογίες καθαρισμού, όπως η αποτέφρωση, η επεξεργασία πλάσματος και η ταφή ιλύος σε ασφαλείς χώρους υγειονομικής ταφής, είναι δαπανηρές. Επιπλέον, παρόλο που η βιολογική επεξεργασία μειώνει το οργανικό περιεχόμενο της PRS, δεν υπάρχει διαθέσιμη οικονομικά βιώσιμη τεχνολογία για τη μείωση της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τεχνολογίες που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αμφότερα τα ζητήματα αποτελεσματικά από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.



Σύμφωνα με το πρόγραμμα LIFE/DIANA 

Το LIFE αποτελεί ένα εργαλείο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και το κλίμα.

ΣΤΟΧΟΙ

Ο στόχος του έργου LIFE DIANA είναι η έξυπνη εκμετάλλευση της λάσπης πετρελαίου (PRS) που παράγεται από τα Διυλιστήρια της Motor Oil Ελλάς της Κορίνθου. Το έργο στοχεύει να αποδείξει ότι η PRS, όταν επεξεργάζεται τροποποιημένα βιομηχανικά ορυκτά όπως ο περλίτης και ο μπεντονίτης, μπορεί να παράγει ένα αξιοποιημένο μίγμα ιλύος (VSM) και έτσι να μετατρέπει επικίνδυνα απόβλητα σε εμπορικό προϊόν προστιθέμενης αξίας με χαμηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο. Ο συγκεκριμένος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σταθερό υψηλής ποιότητας επεξεργασμένο χώμα, αναμειγνύοντας το VSM με βελτιωτικά εδάφους, ώστε να επιτευχθούν ιδιότητες κατάλληλες για την οικονομικά αποδοτική κατασκευή και αποκατάσταση χώρων υγειονομικής ταφής και εγκαταλελειμμένων λατομείων. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, το επεξεργασμένο χώμα μπορεί να υποκαταστήσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υλικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τους σκοπούς αυτούς.

Η LIFE DIANA στοχεύει στον χάρτη πορείας για την αποτελεσματικότητα των πόρων και στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία. Μέσω της αποτελεσματικής αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης συνδυασμένων αποβλήτων από διαφορετικούς κλάδους, θα δημιουργηθούν νέες κυκλικές επιχειρηματικές ιδέες, θα προωθηθεί ο οικολογικός σχεδιασμός νέων αλυσίδων αξιοποίησης αποβλήτων και θα τονωθεί η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών αποβλήτων και συστημάτων εκμετάλλευσης. Το έργο συμβάλλει επίσης στην οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα και στη θεματική στρατηγική για το έδαφος, με έμφαση στη σφράγιση του εδάφους και στη βελτίωση της χρήσης της γης.

Αναμενόμενα αποτελέσματα: Το πρόγραμμα LIFE DIANA στοχεύει στην επίτευξη των ακόλουθων αναμενόμενων αποτελεσμάτων:

Κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικής κλίμακας για τη σταθεροποίηση ιλύος πετρελαίου, στην πηγή αποβλήτων πετρελαίου (PRS) στα διυλιστήρια της Motor Oil Hellas.
Μείωση του όγκου των αποβλήτων που παράγει η ελληνική πετροχημική βιομηχανία, με 3 500 τόνους PRS ετησίως, που μετατρέπονται σε πολύτιμα προϊόντα, αποφεύγοντας την υγειονομική ταφή, στη μονάδα επίδειξης.
Ανάπτυξη και επίδειξη νέων διαδικασιών και τεχνολογιών, μέσω της χρήσης βιομηχανικών ορυκτών που απαντούν φυσιολογικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που οδηγεί στην εξάλειψη των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της PRS και οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν από άλλες χημικές βιομηχανίες.
Δημιουργία νέου επιχειρηματικού μοντέλου για την κάλυψη της απαίτησης για ποσότητα και ποιότητα εδάφους για χρήση στην κατασκευή και αποκατάσταση των χώρων υγειονομικής ταφής.
Ανάπτυξη νέων υλικών για την αύξηση των εσόδων από πωλήσεις και της κερδοφορίας των εταιρειών που μετατρέπουν τα τοξικά απόβλητα σε εμπορικά προϊόντα υψηλότερης αξίας σε πελάτες και τη δημιουργία πρόσθετης βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κοντινή περιοχή. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10 000 τόνοι επεξεργασμένου εδάφους θα διατεθούν στις τοπικές εταιρείες υγειονομικής ταφής και για την αποκατάσταση λατομείων. και
Δημοσίευση κατευθυντήριων γραμμών για την κατασκευή επεξεργασμένου εδάφους και τη χρήση του ως δομικού υλικού πολλαπλών χρήσεων.

Ποιά είναι η εμπλοκή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου;

Το LIFE είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE DIANA (LIFE16 ENV/GR/000461) με τίτλο «Ανάπτυξη Πιλοτικής Μονάδας αξιοποίησης των υπολειμμάτων των πετρελαιοειδών προϊόντων (ιλύων) σε νέα υλικά υψηλής προστιθέμενης αξίας» έχει διάρκεια 3 έτη, με ημερομηνία έναρξης 1/7/2017 και ημερομηνία λήξης 30/6/2020, και οι συμμετέχοντες φορείς είναι η Motor Oil Hellas, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Power Media Productions και ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου με συντονιστή δικαιούχο την Motor Oil Hellas.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, αναλαμβάνει την τελική διάθεση του σταθεροποιημένου μη επικίνδυνου υλικού σε έκταση 3 στρεμμάτων που ανήκει στο Δήμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου