Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΥΡΚΑΛ

Από το ekeda.gr
Ως γνωστόν μέχρι πρότινος λειτουργούσε στην περιοχή, εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών του ομίλου ΕΑΣ η πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

Ιστορική βιομηχανία που εγκαταστάθηκε στην περιοχή την δεκαετία του 1930.   Μετά την δεκαετία του 1970 δραστηριοποιήθηκε δίπλα η εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΑ  νυν ΕΛΠΕ.

Το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ μετεγκαταστάθηκε με απόφαση των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα.

Ο χώρος του εργοστασίου αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ.

Για όλα αυτά υπάρχουν..
από το σωματείο της ΠΥΡΚΑΛ αγωγές και μηνυτήριες αναφορές οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Σε ό,τι αφορά όμως την περιοχή δημιουργούνται τα εξής δεδομένα, τα οποία οφείλουμε επειδή έχουμε θέση και άποψη να τα κάνουμε δημοσίως γνωστά, για να μην επικαλεστεί ουδείς άγνοια.

Πρώτον με την σημερινή κατάσταση λύνονται κάποια ζητήματα διαχρονικά.

Δηλαδή:

Παύει πλέον να υπάρχει γειτνίαση δύο άκρως επικίνδυνων βιομηχανιών που υπάγονται και οι δύο στην οδηγία SEVEZO.

Άρα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ατυχήματος τύπου ντόμινο.

Επίσης με τον ενδιάμεσο χώρο 450 στρ. που υπάρχει  μεταξύ ΕΛΠΕ και πόλης, υπάρχει πλέον ικανή απόσταση ασφαλείας από τα όρια του οικιστικού ιστού.

Από την στιγμή που εκδηλώθηκε η πρόθεση των ΕΛΠΕ για αγορά του συγκεκριμένου χώρου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΕ-ΔΑ έκαναν γνωστό στην Διοίκηση των ΕΛΠΕ, ότι είμαστε αντίθετοι σε νέες μονάδες στον χώρο αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθεί μόνο για υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Εκφράσαμε επίσης την θέση ότι η Πόλη δικαιούται και πρέπει να πάρει κομμάτι από αυτή την έκταση και αυτό το οφείλουν και τα ΕΛΠΕ στην Πόλη.

Πιστεύαμε ότι το ίδιο θα πράξουν όλο αυτό το διάστημα και οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης της περιοχής δηλαδή Δήμος και Αντιπεριφέρεια.

Μία συνολική απαίτηση από όλους τους φορείς με την δεδομένη έτσι κι αλλιώς στήριξη του Εργατικού Κέντρου, θα είχε φέρει αποτελέσματα.

Αντί αυτού, επικράτησε άκρα του τάφου σιωπή από όλες τις πλευρές.

Με αποκορύφωμα το να βγουν στην δημοσιότητα άδειες κατεδάφισης για 159 κτίρια στον χώρο.

Κάτι που αφορά το σύνολο των κτισμάτων, ακόμα ακόμα και τα καταφύγια.

Μόνο τότε ανησύχησαν κάποιοι και έσπευσαν.

Ειδικότερα για τα καταφύγια τα οποία είναι ενταγμένα στην πολιτική προστασία (και αφορούν τον πληθυσμό), περιμέναμε ότι θα ήταν έξω από την κατεδάφιση, αλλά περιμέναμε και αντίδραση της Αντιπεριφέρειας αφού η πολιτική προστασία είναι δική της αρμοδιότητα.

Είχαμε επίσης προτείνει στην Δημοτική Αρχή, ότι πολλά κτίσματα στο βόρειο τμήμα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους δημότες, π.χ. το μεγάλο θολωτό κτίσμα να γινόταν Βιομηχανικό Μουσείο, τα γραφεία διοίκησης να στέγαζαν τους συλλόγους καθώς και χώρους αναψυχής, καθότι το συγκεκριμένο τμήμα γειτνιάζει με το γήπεδο και τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Αυτό αφορά αυτούς καθ’ εαυτούς τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.   Εμείς επισημάναμε και προτείναμε όπως έχουμε χρέος απέναντι στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες.

«Ιδού η Ρόδος» λοιπόν για όσους αποφασίζουν για την τύχη της Πόλης και της περιοχής.

Κλείνοντας θέλουμε να κάνουμε μία πολύ σοβαρή επισήμανση.   Στον χώρο θα γίνουν εργασίες απολύμανσης και εξουδετέρωσης εκρηκτικών υλών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία.

Με δεδομένο ότι τέτοιες εργασίες θα γίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και επειδή τα εκρηκτικά πάντα εγκυμονούν κινδύνους, θα παρακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέσω του ΚΕΠΕΚ ανελλιπώς.

Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι μέχρι τώρα ουδείς τοπικός παράγοντας δεν έχει ζητήσει να ενημερωθεί αρμοδίως για το τι θα περιλαμβάνουν οι εργασίες, ποια μέτρα θα τηρούνται και ποιες διαδικασίες.

Εάν υφίσταται κίνδυνος και σε ποιο μέγεθος, δεν είμαστε αρμόδιοι να το πούμε.

Όμως κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου