Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αποτύπωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ της λύσης σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης εργαζόμενου

Από το ergasiaka-gr.net
Στο Ν. 3198/1955, άρθρο 8, εδ. 2, το οποίο είχε προστεθεί με το άρθρου 8 παρ. 4 του ΝΔ 3789/1957 και αντικαταστάθηκε με το άρθρου 5 παρ.1 του Ν. 435/1976, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που αποχωρούν από την εργασία τους και έχουν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται να λάβουν το 50% της κανονικής αποζημίωσης που προβλέπεται στην καταγγελία σύμβασης εργασίας ή το 40% της αποζημίωσης εφόσον έχουν και επικουρική ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι εάν έχουν την ιδιότητα..
του εργατοτεχνίτη, μπορούν να αποχωρούν μόνοι τους (οικιοθελή αποχώρηση), ενώ εάν έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου, μπορούν είτε να αποχωρούν οικιοθελώς είτε να απολύονται.

Τα έντυπα αναγγελίας της λύσης της εργασιακής σχέσης όπως προβλέπονται στην Υπ.Απόφ. 29502/85/1-9-2014, είναι τα εξής:

- Ε5: Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού
- Ε6: Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)
- Ε7: Βεβαίωση - Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου

Μετά από τα εκτεθέντα παραπάνω, προκύπτει ότι ο εργοδότης σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης, λόγω της συνταξιοδότησης του εργαζόμενου, (πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος),υποβάλλει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, εάν πρόκειται για εργατοτεχνίτη αποκλειστικά το έντυπο της Οικειοθελούς Αποχώρησης (Ε5), ενώ στη περίπτωση υπαλλήλου, υποβάλλει είτε το έντυπο της Οικειοθελούς Αποχώρησης (Ε5), είτε το έντυπο της Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας Αορίστου Χρόνου (Ε6).

Εφόσον, για εργατοτεχνίτη υποβληθεί το έντυπο της Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας Αορίστου Χρόνου (Ε6), ο εργαζόμενος μπορεί να απαιτήσει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας και όχι το μειωμένο που προβλέπουν οι διατάξεις για την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης.  

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου