Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Θα καταφέρει η Αργεντινή να φανεί ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας;

Από το naftikachronika.gr
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Αργεντινής, Juan José Aranguren, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η νορβηγική Statoil, η αμερικανική Anadarko Petroleum Corp, η κινεζική CNOOC και η Petronas της Μαλαισίας, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην δημοπρασία αναφορικά με υπεράκτιες μονάδες εξερεύνησης και παραγωγής της Αργεντινής.

Επισημαίνεται ότι η λατινική χώρα αναμένει να..
δεχτεί προσφορές για τις μονάδες αυτές στα τέλη Νοεμβρίου 2018, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στις πετρελαϊκές εταιρείες να εξερευνήσουν πλήρως ένα μεγάλο τμήμα των κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου της Vaca Muerta.

Είναι αλήθεια ότι η Αργεντινή αντιμετωπίζει ένα αυξημένο «περιφερειακό» ανταγωνισμό, καθώς χώρες με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό ξεκινούν, ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων σε θέματα ενεργειακής πολιτικής με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή και αναμένουμε και άλλες νέες εταιρείες παράλληλα με αυτές που ήδη εργάζονται στην Αργεντινή να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Juan José Aranguren στο περιθώριο διάσκεψης για την ενέργεια, αναφερόμενος στην δημοπρασία.

Τους τελευταίους μήνες, έξι έργα στην Vaca Muerta που χειρίζονται η γαλλική Total, οι Tecpetrol, CGC Combustibles και YPF της Αργεντινής, παρέχουν πρόσβαση στις εταιρείες αυτές για το τελικό στάδιο παραγωγής πετρελαίου.

Τέλος να επισημανθεί ότι η Αργεντινή, υπό την προεδρία του Mauricio Macri, επιδιώκει να αναστρέψει την συνεχή πτώση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζει την λιανική αγορά καυσίμων. Ωστόσο με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να αυξάνεται συνεχώς, οι εταιρείες διύλισης της χώρας αγωνίζονται να μην μεταφέρουν την αύξηση αυτή στους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου