Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Η Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια ακρίβειας στο υγραέριο

Από το gazzetta.gr
Το υγραέριο κίνησης θεωρείται φτηνό καύσιμο στην Ελλάδα, αν και κοστίζει ακριβότερα από όλες τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο, καθώς πωλείται με μία μέση τιμή 0,81 ευρώ ανά λίτρο.

Οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας τραβούν το τελευταίο διάστημα συνεχώς την ανηφόρα και ξεπερνούν πλέον τα 1,61 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η Ελλάδα βρίσκεται..
στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τις ακριβότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης, όπου αυτή την εποχή καταλαμβάνει την έβδομη θέση. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα με το πετρέλαιο κίνησης, όπου η πατρίδα μας είναι η 15η ακριβότερη χώρα στον κόσμο με μέση τιμή 1,38 ευρώ ανά λίτρο.

Γι αυτό πολλοί Ελληνες καταναλωτές στρέφονται μαζικά στο υγραέριο κίνησης (LPG) ως μία οικονομικότερη πρόταση σε σχέση με τη βενζίνη και το ντίζελ. Και αυτό ισχύει όντως, καθώς η μέση τιμή υγραερίου ανά λίτρο ανέρχεται στα 0,81 ευρώ και μοιάζει με…όαση συγκριτικά με τα άλλα δύο καύσιμα. Ωστόσο, αυτό είναι μόνον η μισή αλήθεια, γιατί το «φτηνό» υγραέριο πωλείται στην Ελλάδα ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα!

Αν δεν συγκρίνουμε λοιπόν την τιμή του με τις αντίστοιχες της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, αλλά με τις τιμές πώλησης του υγραερίου στον υπόλοιπο κόσμο, τότε θα διαπιστώσουμε, ότι είναι πανάκριβο και ότι θα έπρεπε να κοστίζει φτηνότερα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα ισοβαθμεί με τη Γαλλία στην πρώτη θέση της παγκόσμιας λίστας με τις ακριβότερες τιμές υγραερίου, καθώς η μέση τιμή λίτρου κυμαίνεται στα 0,81 ευρώ! Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελβετία με μέση τιμή λίτρου 0,75 ευρώ και στην τέταρτη το Ισραήλ με 0,71 ευρώ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ουγγαρία (0,69 ευρώ), Μεγάλη Βρετανία (0,68 ευρώ), Ολλανδία (0,67 ευρώ), Τουρκία και Ισπανία με 0,66 ευρώ και Ιταλία με 0,65 ευρώ.

Πραγματικά προνομιούχοι πρέπει να νιώθουν οι Αλγερινοί, που αγοράζουν το λίτρο LPG στην τιμή των 0,07 ευρώ (δηλαδή 7 λεπτά), ενώ πολύ φτηνό είναι το συγκεκριμένο καύσιμο στο Αζερμπαϊτζάν (0,20 ευρώ), τη Ρωσία (0,25 ευρώ) και το Κιργιστάν (0,27 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου