Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Στη Γερμανία κανείς δεν συζητά στα σοβαρά για εγκατάλειψη του λιγνίτη. Τ' άκουσες κ. Σταθάκη;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στην Ευρώπη και o δεύτερος μεγαλύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο απ' την Κίνα. Βασίζει εδώ και πολλές δεκαετίες την ηλεκτροπαραγωγή της στο λιγνίτη της, το δικό της Schwarze Gold, τη μακράν πιο φθηνή πηγή ηλεκτροπαραγωγής και τον θεωρεί επισήμως ως ένα σημαντικό παράγοντα για το ενεργειακό μείγμα της χώρας στην εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης, της περίφημης Energiewende: "Das "schwarze Gold" ist nach wie vor ein wichtiger Faktor im Energieerzeugungsmix." Την ίδια στιγμή στη χρεοκοπημένη χώρα οι συγκεκριμένοι πολιτικοί που επιτείνουν το ενεργειακό μπάχαλο του 21ου αιώνα θεωρούν ως καύσιμο μετάβασης το φυσικό αέριο!

Μετά τις εκλογές..

«Χρυσά» κοιτάσματα 1,3 τρισ. ευρώ

Από το huffingtonpost.gr
Τον σημαντικό και ανεξερεύνητο πετρελαϊκό πλούτο που πιθανότατα διαθέτει η χώρα μας, ικανό για να καλύψει τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της για περίπου 139 χρόνια αποκαλύπτει έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 με τίτλο «Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας». Η έκθεση περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονάνθράκων και προχωρά σε οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει το 1 τρισ.δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα..

"Σεισμός" στις κλαδικές ενώσεις από τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας

Από το capital.gr
Τα πάνω-κάτω στις κλαδικές ενώσεις, τόσο εργοδοτών όσο και των  εργατών, αναμένεται να φέρει ο έλεγχος της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Η διαμόρφωση ενός διοικητικού μηχανισμού για τον έλεγχο αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει πως η δράση αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο, δηλαδή πριν από τη λήξη του Μνημονίου.

Μάλιστα συνδέεται και με την ..

Baker Hughes: Τις 800 έφθασαν οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ

Από το worldenergynews.gr
Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας προσέθεσαν νέες πετρελαιοπηγές για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τιμές των αργού πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά τριών ετών , προκαλώντας 
περισσότερους παραγωγούς να αυξήσουν τα σχέδια δαπανών τους  για το 2018.

Συγκεκριμένα προστέθηκε 1 πλατφόρμα  πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 2 Μαρτίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των 800, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η  Baker Hughes της General Electric Coτην Παρασκευή. 

Οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου αυξήθηκαν..

Γρηγόρης Στεργιούλης: Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις να καταστεί ενεργειακός κόμβος

Από το aftodioikisi.gr
«Η Ελλάδα αποτελεί προπύργιο ασφάλειας και την πιο σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου συντελούνται σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Αναμφίβολα, πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί στρατηγικός κόμβος -ενεργειακός, διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός- στη ΝΑ Ευρώπη, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που κατέχει γεωγραφικά, αλλά και των σημαντικών υποδομών που έχει αναπτύξει», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με αντικείμενο την «Γεωπολιτική του Ενεργειακού τομέα».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της ΕΛΠΕ, οι πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας καθιστούν..